"Nu putem pune câinii mai presus de oameni"

Câini comunitari
Câini comunitari (Epoch Times România)

Un copil de patru ani a murit muşcat de câini iar "administraţiile locale sunt cu mâinile legate de legislaţia în vigoare". În atari condiţii şi în virtutea principiului că "nu putem pune câinii mai presus de oameni", Băsescu a somat marţi Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să se rezolve de urgenţă situaţia câinilor vagabonzi.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni, Băsescu a cerut ieri guvernanţilor ţării "să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonabil în care iubitorii de câini să ia maidanezii acasă, după care, cei care nu au fost adoptaţi, să fie imediat eutanasiaţi."

Băsescu nu crede că soluţia este castrarea în acest moment. S-a mai încercat şi nu a dat rezultate. Situaţia trebuie rezolvată rapid şi tranşant, crede şeful statului, fără demagogie şi populism:

"Povestea cu castrarea câinilor are două valenţe: una - prelungeşte timpul în care maidanezii dispar din maidane. Deci nu e o soluţie relativ rapidă, poate dura 10-15-18 ani, nu ştiu cât trăiesc câinii. Castrarea e o soluţie pe termen lung care, din 2004, de când avem noua legislaţie în vigoare, s-a dovedit că nu dă rezultate. Oamenii trebuie să se simtă în siguranţă. Nu trebuie să mai aşteptăm să mai moară un om sfâşiat de câini pentru a înţelege că trebuie să luăm această măsură. Nu putem pune câinii mai presus de oameni, de un copil nevinovat care se duce să se joace cu el pentru că aşa a văzut în cărţile de poveşti, că un câine e prietenul omului. Dar nu un câine flămând, sălbăticit, poate fi prietenul omului!".

Băsescu, care are acasă 5 câini, dintre care trei maidanezi adoptaţi, desfide demagogia şi le cere iubitorilor de câini să îi adopte, nu să îi lase pe străzi, unde, un animal castrat devine mai agresiv şi se va sălbătici.

"Sunt revoltat de demagogia legată de iubitorii de câini. Am cinci câini, trei adunaţi de pe stradă. Atât am putut să cresc. Sunt vaccinaţi şi castraţi şi trăiesc lângă o familie. Pentru demagogii care cresc câini - ţine-l lângă om, pentru că, altfel, devin o sălbăticiune!"

"Castrarea câinelui nu-i scoate dinţii. El rămâne şi muşcă." Iar această problema va trebui rezolvată de urgenţă de guvern.", a concluzionat Băsescu în încheierea discursului despre câinii comunitari.

Discursul preşedintelui Băsescu vine la o zi după ce un copil de patru ani a fost omorât de câini vagabonzi în zona parcului Tei din Bucureşti.

Băsescu şi câinii

Băsescu a încercat să rezolve problema câinilor şi cât a fost primar. A reuşit doar parţial, fiind aprig criticat şi contestat de ONG-uri şi de o parte dintre cetăţeni, pentru programul de strângere şi eutanasiere a animalelor pe care l-a derulat în 2001-2002.

În anul respectiv au fost strânşi 90.000 de câini de pe străzi, din care doar 6.500 au fost adoptaţi, restul fiind eutanasiaţi. Preţul operaţiunii: un milion de euro.

În 2003, campania lui Băsescu a fost oprită de Guvernul PSD, care a spart Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASA) în şase filiale, pe sectoare, iar strângerea câinilor a încetat.

În perioada 2004-2006, ASA a revenit în subordinea municipalităţii şi a beneficiat de un buget de două milioane de euro.

În 2004, Traian Băsescu a fost reales primar al Capitalei şi a revenit în forţă cu programul de eutanasiere a câinilor fără stăpân, declarând: "Dacă în 2004 avem puţin mai puţini câini decât în 2000, îi asigur [pe bucureşteni – n.r.] că-n 2008 nu vom avea câini fără stăpân " Referindu-se la campania de eutanasiere a câinilor, Băsescu spunea: "Reiau programul din 2000-2001, care a fost blocat, şi-l reiau cu toată duritatea".

Nu a mai apucat. În 2004 Băsescu a fost ales preşedinte al României. La primărie au venit, pe rând, Razvan Gheorghe Murgeanu, interimar pentru 5 luni, Adriean Videanu şi Sorin Oprescu.

Iar programele iniţiate de Băsescu au "murit" încet-încet. În 2011, Bucureştiul se lăuda cu 3 hingheri la 50.000 de câini. Având în vedere creşterea numărului de câini, s-au luat măsuri şi personalul s-a suplimentat. În 2013, Bucureştiul avea 4 hingheri la peste 60.000 de câini.

La sfârşitul lunii august, Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor se "lăuda" că, în perioada 18-21 august, a curăţat Bucureştiul de ... 91 de câini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne