Suntem oameni ... doar zece la suta
http://www.epochtimes.ru/content/view/48193/5/
Traducere foto: Suntem oameni doar zece la suta! Sursa foto: vipgod.ru
Suntem oameni ... doar zece la suta. La aceasta concluzie a ajuns dr. Roy D. Slitor de la Cork Institute of Technology din Irlanda. Restul organismului uman este compus din microbi.
Se pare ca organismul uman este compus aproape in intregime din diverse microorganisme. Trilioane de forme de viata microscopice se simt ca acasa in corpul nostru. Si oamenii nu trebuie sa se teama de acest lucru. Timp de patru ani, Dr. Slitor a studiat acest subiect. Din concluziile facute de el rezulta ca rolul pozitiv al coloniilor bacteriene care traiesc in organismul uman este in descrestere. Si absolut nemeritat.
Un superorganism unic – reprezinta omul si bacteriile vii din el. Acesta este modul in care mintile stiintifice si oamenii cu o gindire progresiva sunt dispusi sa trateze relatia noastra cu aceste creaturi unicelulare. Potrivit informatiilor de care dispune doctorul Slitor, in corpul uman exista aproximativ 500 de specii de bacterii.
Si acesti „chiriasi” se inmultesc in continuu. In organismul unui adult in mod constant „locuiesc” aproximativ 100 de trilioane de creaturi unicelulare. Si aceasta in conditiile in care omul consta din doar cateva trilioane de celule. Aceasta cifra este de aproape 10 ori mai mica decat numarul de bacterii care traiesc in corpul uman. Numai in intestinul nostru traiesc aproximativ doua kilograme de microbi.
”Nu sunt doar insotitorii nostri, ci si ajutoare indispensabile”, astfel califica bacteriile dr. Slitor. Omul de stiinta a declarat pentru agentia de presa ca interactiunea dintre om si bacterii poate fi caracterizata drept un proces simbiotic. Bacteriile produc vitamine, sunt implicate in procesele de digestie, contribuie la intarirea sistemului imunitar. Bacteriile ofera toate aceste „servicii” in schimbul alimentelor, ale caror furnizor este de fapt omul. De asemenea, microorganismele prietenoase isi protejeaza stapanul de bacteriile „ostile” care cauzeaza diverse boli infectioase.
Este cunoscut faptul ca antibioticele reduc semnificativ rezistenta organismului uman. Iar bacteriile benefice, care sunt continute in produsele alimentare "probiotice", extrem de populare la momentul actual, sunt menite sa intareasca corpul uman. Totusi, dr. Slitor avertizeaza ca proprietatile de intarire a organismului prin care se caracterizeaza aceste produse sunt de scurta durata. Motivul pentru aceasta consta in faptul ca bacteriile trec prin corpul uman, dar nu sunt in stare sa creeze o colonie. Prin urmare, ele nu reusesc sa ramana in interiorul corpului nostru. Insa consumul constant al produselor similare poate contribui la consolidarea coloniilor de bacterii „prietenoase”, deja existente in organismul uman. Aceasta noutate pozitiva ii va bucura pe iubitorii de iaurturi „vii” si alte produse lactate din aceasta categorie.
Totusi este necesar de reamintit ca simbioza descrisa mai sus este posibila atat cu bacteriile benefice cit si cu microbii patogeni. Dovezi in acest sens au fost descoperite de catre un grup de cercetatori de la Scoala de Medicina Feinberg, care activeaza pe linga Universitatea Northwestern. Cercetatorii au descoperit un fragment de ADN uman in genomul agentului patogen al unei astfel de infectii periculoase, cum ar fi gonoreea.
Insa pentru a readuce o nota pozitiva in cele relatate, trebuie sa mentionam ca bacteriile pot servi omul nu doar in corpul sau, dar si in afara acestuia. Mai demult, oamenii de stiinta au descoperit faptul ca bacteriile pot constitui o sursa excelenta de hidrogen, care poate fi utilizat pentru activitatea unor motoare foarte puternice, dar si ecologice in acelasi timp. Potrivit agentiilor de stiri, din microbii care au fost descoperiti inca in 1993, in Texas, pe coasta Pacificului se va produce combustibilul viitorului.