Daca iei antibiotice, te-ai putea gandi sa iei si probiotice

Iaurtul este o sursa de probiotice
Iaurtul este o sursa de probiotice (Louise Valentine / The Epoch Times)

Antibioticele pot salva vieti, pot reduce boala si suferinta, dar au si un risc. Pentru inceput, raspandirea larga si cateodata folosirea necorespunzatoare a antibioticelor in ultimele decade a contribuit la aparitia bacteriilor rezistente la antibiotice care s-au dovedit a fi fatale. Alergia provocata de antibiotice este o alta problema cu potentiale consecinte fatale. Un alt risc asociat cu antibioticele este acela de distrugere a bacteriilor sanatoase din stomac.

Pe scurt, aceste lucruri pot duce la simptome digestive precum diareea, dar, de asemenea, exista si posibilitatea unor probleme pe termen lung. Terapia cu antibiotice, in special ciclurile repetate, are capacitatea teoretica de a deranja ecosistemul din stomac care poate duce la un dezechilibru al organismului. In medicina naturista se crede ca terapia cu antibiotice poate duce la abundenta speciilor de fermenti, precum Candida, care au capacitatea de a provoca simptome de tipul inflamatiilor, gazelor si modificari ale intestinelor. Antibioticele pot fi un factor declansator pentru ceea ce deseori este descris ca fiind sindromul intestinelor iritate.

Din aceste motive, ii sfatuiesc pe cei care iau antibiotice sa ia si probiotice (bacterii sanatoase pentru stomac) in timpul si dupa administrarea antibioticelor. Nu stiu sa existe vreun studiu care sa fi evaluat aceasta abordare in sanatatea si activitatea stomacului pe termen lung, dar exista putine studii care au evaluat impactul terapiei cu probiotice. Studii relevante in acest domeniu au fost recent revizuite intr-un articol publicat in revista Medicul Familiei Americane. Sapte studii de calitate au fost identificate si rezultatele lor sustin folosirea probioticelor pentru prevenirea diareei provocata de antibiotice. De asemenea, probioticele au avut un profil ridicat al sigurantei, atat la copii cat si la adulti.

Unii dintre noi vor intra intr-o perioada in care infectiile la plamani vor deveni mult mai comune si vor fi prescrise multe antibiotice. Administrarea unui probiotic poate fi o buna garantie impotriva problemelor pe termen scurt, dar si acelora pe termen lung.