Prisăcariu: Marea minciună a lui Ponta - decizia politică nu poate fi pedepsită

Afirmaţia premierului Victor Ponta potrivit căreia numirea lui Dan Şova în funcţia de ministru, deşi a beneficiat de foloase din partea lui, a fost o decizie politică, iar deciziile politice nu pot fi supuse cenzurii Justiţiei, este o mare minciună, scrie marţi, pe blogul personal, jurnalistul Cătălin Prisăcariu.
Jurnalistul Cătălin Prisăcariu (paginadepolitica.ro)
Andrei Pricopie
09.06.2015

Afirmaţia premierului Victor Ponta potrivit căreia numirea lui Dan Şova în funcţia de ministru, deşi a beneficiat de foloase din partea lui, a fost o decizie politică, iar deciziile politice nu pot fi supuse cenzurii Justiţiei, este o mare minciună, scrie marţi, pe blogul personal, jurnalistul Cătălin Prisăcariu.

"Supremul argument la care apelează Ponta zilele acestea, cînd e acuzat de DNA (şi) de conflict de interese (a avut avantaje financiare de la Şova, apoi i-a întors favorul numindu-l ministru), este că numirea lui Şova a fost o decizie politică iar deciziile politice nu pot fi supuse cenzurii Justiţiei (adică nici cercetate penal şi, evident, ar vrea Ponta, nici condamnate de instanţă).

Mai mult, Ponta plusează: decizia politică de a-l numi pe Şova ministru nu a fost luată doar de premier, ci şi confirmată de către Parlament (prin vot) şi de către preşedinte (prin decret). Aşadar, insinuează Ponta, ar trebui chemaţi la DNA şi parlamentarii care au votat pentru, dar şi preşedintele care a semnat decretul de numire (Traian Băsescu, în acest caz). Trebuie să fii ori foarte idiot, ori foarte de rea-credinţă, ca să pretinzi că acest raţionament este îndreptăţit. Să-l demontăm, deci.

În primul rând, decizia politică de a numi un ministru îi cam aparţine integral premierului. Parlamentul, e adevărat, votează un cabinet, dar îl votează în întregime, nu ministru cu ministru, ca să se poată opune unui ministru anume. Aşadar, votul parlamentarilor este dat mai degrabă unei majorităţi politice care a produs acel premier care-şi alege guvernul şi nu fiecărui ministru în parte, deci responsabilitatea parlamentarilor este generală, nu particulară.

În al doilea rând, preşedintele nu poate cenzura, de fapt, alegerea de către premier a unui anume ministru. Pentru că, ştim acum, Curtea Constituţională a decis ca preşedintele ţării poate respinge o nominalizare de ministru doar o dată. A doua oară, însă, preşedintele este obligat să-l numească ministru pe cel propus de premier, chiar dacă acel ministru e cel respins în primă fază. Deci, iarăşi, responsabilitatea integrală îi revine premierului.

În al treilea (şi cel mai important) rând, deciziile politice trebuie să fie LEGALE! Înainte de a fi politică, o decizie guvernamentală sau parlamentară trebuie să respecte Constituţia şi legile patriei. Cu un exemplu (poate extrem, dar foarte relevant): dacă Ponta decide mâine că toţi românii care nu au carnet de membru PSD trebuie să fie închişi în rezervaţii şi puşi la muncă silnică, cu siguranţă această decizie politică (fie că e tradusă într-o ordonanţă de urgenţă sau într-o lege) nu doar că va fi declarată neconstituţională, dar e foarte posibil să ducă şi la un dosar penal.

Vrem, aşadar, să gândim malformat şi hidos ca Ponta, cel care complet dement vrea să credem că politicienii au drept de viaţă şi de moarte asupra a tot şi toate? Eu, cu siguranţă, nu vreau să gândesc aşa şi cred că nici un român sănătos la cap nu gândeşte aşa", scrie jurnalistul Cătălin Prisăcariu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor