Ministrul Lucia Varga, acuzată că face jocul producătorilor de mobilă străini

Pădure de stejari
Pădure de stejari (Epoch Times România)

Lucia Varga, ministrul Apelor şi Pădurilor, este acuzată de silvicultori că prin adoptarea noului Cod Silvic promovează interesele producătorilor de mobilă. În plus, ministrul doreşte ca fiecare şef de ocol silvic din România să fie numit în funcţie doar cu avizul autorităţii centrale pentru silvicultură. Persoanele fizice care constată incendii în pădure sunt obligate să participe la stingerea incendiilor.

Promovarea de către Guvern a noului Cod Silvic propus de ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a iscat numeroase controverse, precum şi o serie de anomalii. Specialiştii în silvicultură au afirmat că inadvertenţele vor fi eliminate de Parlament, care va dezbate în procedură de urgenţă noul Cod Silvic. Mai mult, specialiştii din silvicultură o acuză pe Lucia Varga că, prin intermediul noului Cod Silvic, face jocul firmelor străine care îşi desfăşoară activitatea în România, unele prevederi ale acestuia fiind neconstituţionale, conform Ziuanews.

Transportul lemnelor interzis pe timp de noapte

Ministrul liberal Lucia Varga susţine că prin noul Cod Silvic doreşte să facă "ordine în păduri" şi are în vedere o serie de modificări în legătură cu schimbarea modului de valorificare a lemnului, şi anume trecerea de la vânzarea lemnului estimat, din pădure, la vânzarea lemnului măsurat, din rampe şi depozite, astfel realizându-se "o valorificare economică net superioară", precum şi un control mai riguros privind introducerea lemnului pe piaţă, comerciantul nemaiavând acces în pădure. Mai sunt o mulţime de modificări în legătură cu "oprirea jafului din păduri", de la aplicarea Codului Penal pentru furtul de lemn ca pentru oricare alt furt, indiferent de cantitate, şi interzicerea transportului de material lemnos noaptea pe drumurile forestiere.

Drept de preemţiune pentru producătorii de mobilă

Proiectul noului Cod Silvic include şi măsuri pentru sprijinirea agenţilor economici, printre care acordarea dreptului de preemţiune la cumpărarea masei lemnoase a celor din industria mobilei. "Prin această prevedere se încurajează exploatarea de către marile firme de prelucrare a lemnului cu capital străin care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră. Practic, firmele străine vor lua lemn la un preţ foarte bun pentru mobilă, şi ulterior vor vinde mobilă pe piaţa externă la preţuri foarte mari", a declarat, pentru Ziuanews, un oficial al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Totodată, exploatarea masei lemnoase se face de persoane juridice atestate de către o comisie care funcţionează în cadrul asociaţiilor patronale şi profesionale recunoscute. Valorificarea masei lemnoase rezultată din exploatările forestiere realizate în pădurile proprietate publică se face prin licitaţie publică.

Prevederi aberante

Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, Adam Crăciunescu, a declarat că noile reglementări prevăzute în Codul Silvic se datorează şi evoluţiei legislaţiei europene în ceea ce priveşte obligaţiile operatorilor ce introduc lemn pe piaţă pentru că "nu ne mai permitem să introducem pe piaţă lemn estimat, trebuie să fie măsurat şi să aibă provenienţă certă".

Totodată, Adam Crăciunescu a afirmat că noul Cod Silvic are şi o serie de prevederi aberante, cum este cazul numirii şefilor de ocoale silvice sau introducerii autorizaţiilor de practică pentru personalul silvic. Conform noului Cod Silvic, "conducerea şi reprezentarea legală a ocolului silvic de regim sunt asigurate de şeful de ocol silvic, numit sau revocat de proprietarul sau de reprezentantul său legal, cu avizul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură". Totodată, "conducerea ocolului silvic de stat este asigurată de către şeful de ocol silvic, numit sau revocat prin hotărârea Consiliului de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, cu avizul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură", potrivit Ziuanews.

De asemenea, se introduce autorizaţia de practică pentru personalul silvic, ce poate fi retrasă dacă se constată unele nereguli. "În niciun stat de drept din lumea asta nu este posibil să existe asemenea prevederi cum sunt unele din Codul Silvic, ca de exemplu aceea prin care autoritatea centrală să decidă pe cine punem şef de ocol. Totodată, cine va emite autorizaţia de practică pentru personalul silvic?", a subliniat Adam Crăciunescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne