Principele Radu: “Volumul «Maşinile Regelui» este un fel de ilustrare, de reflectare în pagini a ceea ce muzeul de la Săvârşin este în realitate”
alte articole
Principele Radu al României a afirmat, în cadrul lansării de vineri a albumului “Maşinile Regelui” de la Muzeul Naţional de Istorie din Capitală, că volumul “este un fel de ilustrare, de reflectare în pagini a ceea ce muzeul de la Săvârşin este în realitate şi este un fel de încercare a principesei şi a mea de a reclădi ceva ce s-a stricat, ce s-a fragmentat, ceva ce a rămas până astăzi neîmplinit”. La evenimentul de lansare a volumului “Maşinile Regelui” care este o ilustrare a pasiunii pentru maşini pe care a avut-o de-a lungul a peste opt decenii Regele Mihai I al României, a fost prezentă şi Principesa Moştenitoare Margareta.
“Principesa Moştenitoare a găsit cu încuviinţarea Regelui ca teribil afectata clădire de la Săvârşin şi fostul garaj să suporte un proces de reabilitare, cu ajutorul unui specialist în patrimoniul irlandez, domnul David Baxster şi a mai multor echipe de muncitori şi meşteşugari în domeniul lemnului, zidăriei, tâmplăriei, fierăriei a reuşit să pună la loc după o muncă de un an şi jumătate acest garaj. Ce a ieşit este atât de frumos şi atât de impunător, încât a fost transformat într-un fel de Muzeu Regal al automobilului.
Pe pereţii lui se află fotografii mari, mărturii istorice ale tuturor celor 38 de automobile, jeepurile pe care l-a refabricat sau pe care le-a posedat îşi găsesc cu mândrie loc în acel muzeu astăzi şi două vehicule, unul care se numeşte «Brad», fiindcă vine din oraşul Brad şi vine din vremea regelui Ferdinand şi acest Volvo istoric, din 1976 pe care mi l-a dat cadou acum şase ani, în 2006 şi care nu este foarte bătrân dar este singura maşină rămasă. Muzeul acesta are alături o încăpere care îi va permite Majestăţii Sale, începând din luna mai a anului 2013, să îşi aducă acolo toate cutiile, multe şi voluminoase şi toate instrumentele, uneltele şi piesele componente pe care le-a adunat o viaţă întreagă.
Deci volumul «Maşinile Regelui» este un fel de ilustrare, de reflectare în pagini a ceea ce muzeul de la Săvârşin este în realitate, în mod fizic şi este un fel de încercare a Principesei şi a mea de a reclădi ceva ce s-a stricat, ce s-a fragmentat, ceva ce a rămas până astăzi neîmplinit şi nu putem decât să îi mulţumim Majestăţii Sale că prin longevitatea aceasta excepţională ne permite să îi împlinim şi să-i umplem aceste goluri, având atât de multă viaţă şi atât de multă răbdare ne dă şi şansa poate să îi ducem la bun sfârşit idealurile.
După cum vedeţi este foarte puţin vorba despre roţi sau volane în această carte, e vorba de o mare, serioasă porţie de morală, de identitate naţională, de valori şi principii româneşti dispreţuite, sau pierdute şi o foarte mare bucată de iubire, de încredere, de admiraţie şi de speranţă”, a explicat Principele Radu al României, care este autorul cărţii.
Principele Radu: "Regele Mihai a considerat că maşina, ca şi omul trebuie respectată"
Totodată, Principele Radu al României a afirmat că Regele a considerat că maşinile trebuie respectate ca şi oamenii, iar Majestatea Sa nu a colecţionat vehicule pentru a le pune în garaj ca pe trofee şi nici pentru a epata sau pentru a arăta că acestea sunt un semn de bogăţie.
“Cartea despre care este vorba astăzi este una destul de puţin obişnuită, dar nu neobişnuită pentru că abordează un unghi mai rar analizat al personalităţii regelui. E adevărat că atunci când vorbeşti de Majestatea Sa te gândeşti la alte lucruri decât la maşini e rar pentru că pasiunea pentru maşini a regelui vine dintr-o sursă destul de de rară în societate.
Şi de ce spun asta? Pentru că în general maşinile scumpe, elegante şi în număr mare sunt apanajul oamenilor cu bani, ceea ce nu a fost cazul regelui aproape niciodată în cei 91 de ani de viaţă. De asemenea ele sunt general colecţionate ca să le arăţi, ca să epatezi, sunt un fel de trofee pe care le pui în garaj pentru a face, cum se spune în engleză un «statement», să dovedeşti cu aceasta ceva, ori nimic nu a fost mai departe de intenţia Majestăţii Sale în cei 85 aproape de ani de când posedă maşini. A iubit foarte mult maşinile bune, dar aceasta pentru calitatea lor, nu pentru partea superficială a personalităţii lor.
A considerat că maşina, ca şi omul trebuie respectată şi Majestatea Sa nu a încălcat niciodată regulile de circulaţie nu numai pentru că e un om educat, ci pentru că îi respectă pe cei din faţa lui şi a tratat volanul aşa cum a tratat miniştrii sau parlamentarii, adică s-a uitat la ei ca la nişte oameni, i-a ascultat şi niciodată nu i-a ofensat chiar şi atunci când avea motive să o facă”, a declarat Principele.
Regele Mihai a iubit foarte mult maşinile bune, dar aceasta pentru calitatea lor, nu pentru partea superficială a personalităţii lor. A considerat că maşina, ca şi omul trebuie respectată şi Majestatea Sa nu a încălcat niciodată regulile de circulaţie
Cu toate acestea, Principele Radu a precizat că Majestatea Sa a fost un împătimit al vitezei, dar că nu a avut niciun accident de-a lungul anilor. Totodată, Principele a povestit despre o întâmplare în care Regele Mihai a gonit cu 200 km/h pe teritoriul Ungariei şi Slovaciei pentru a ajunge la o întrevedere cu şeful statului slovac, lucru ce n-a fost prea agreat de Regina Ana şi Principesa Margareta.
"Viteza este într-adevăr o slăbiciune pe care Majestatea Sa o are dar nici aceasta nu vine din capriciu sau din uşurătate, pentru că atunci când conduce cu viteză o face asumându-şi răspunderea şi tratând atât traficul cât şi maşina cu cât mai mult spirit de răspundere posibil. Aşa cum se ştie, în cei 91 de ani nu a avut niciodată nici măcar un incident de circulaţie, darămite un accident.
Nu mai departe de acum şase ani eram împreună într-o vizită în câteva ţări din Europa Centrală , Ungaria, Slovacia şi Republica Ceha şi întâlnirea pe care o avea cu şeful statului slovac avea loc la ora 16.00, iar Majestatea Sa, care a avut o pană de cauciuc undeva pe la ora 09.00, la Săvârşin, pentru că şoselele noastre nu sunt perfecte, în fine, a avut întârziere la Arad de trei ore ca să se poată găsi acel pneu care îi trebuia pentru maşina. Ceea ce l-a obligat ca pe teritoriul Ungariei sau Slovaciei să atingă 200 km/h.
Adevărul este că atunci, Majestatea Sa Regina şi Prinţesa Moştenitoare au pus democraţia în funcţiune şi i-au spus Majestăţii Sale să oprească pentru că ele nu vor să mai meargă în maşină cu Majestatea Sa dacă merge cu 200 km la oră, numai că nu mai era timp de pierdut aşa că au trebuit să petreacă clipe de teroare şi i-au promis că nu se vor mai urca niciodată în maşină dacă mai conduce vreodată cu această viteză", a explicat Principele.
Volumul “Maşinile Regelui” include numeroase imagini inedite din arhiva personală a Casei Regale, însoţite de explicaţii ce depăşesc simplele detalii tehnice şi pătrund în viaţa membrilor Familiei Regale. Cartea-album prezintă automobilele de epocă pe care Regele Mihai I al României le-a condus de-a lungul timpului, dar şi pasiunea sa pentru avioane.
Albumul lansat vineri continuă seria volumelor dedicate Familiei Regale începută de Curtea Veche Publishing în 2011. După volumele "Carte Regală de bucate", "Anul Regelui", "Muzica Regelui", "Poveştile Reginei Maria" şi "Jubileul Regelui", "Maşinile Regelui" reprezintă un omagiu adus unei pasiuni regale, automobilul. Volumul este disponibil in librării la preţul de 39 de lei şi pe site-ul editurii Curtea Veche la preţul de 33 de lei.
Tot vineri, Primăria Generală a Capitalei a anunţat că vrea să denumească o piaţă din centrul Bucureştiului după Regele Mihai I al României; aceasta este situată la intersecţia străzii Ion Mincu cu şoseaua Kiseleff. Data inaugurării piaţetei a fost stabilită la 25 octombrie, atunci când Regele Mihai I va aniversa 91 de ani.