Medicii transplantologi sunt îngrijoraţi de traficul cu organe din China

În cadrul unei conferinţe de la Sydney, doctorii transplantologi au afirmat că sunt îngrijoraţi de practicile de transplant neetice din China, însă nu s-au pronunţat clar în privinţa rapoartelor despre prelevarea de organe de la prizonierii de conştiinţă.
Nominalizatul la Premiul Nobel pentru Pace, David Matas, vorbeşte la lansarea cărţii sale "State Organs" în Australia (Sonya Bryskine / The Epoch Times)
Shar Adams
05.12.2013

În cadrul unei conferinţe de la Sydney, doctorii transplantologi au afirmat că sunt îngrijoraţi de practicile de transplant neetice din China, însă nu s-au pronunţat clar în privinţa rapoartelor despre prelevarea de organe de la prizonierii de conştiinţă.

Specialiştii care au asistat la Congresul Societăţii Internaţionale pentru Donare şi Procurare de Organe (ISODP) la Sydney s-au unit împotriva practicii de folosire a organelor prizonierilor condamnaţi la moarte, recunoscută de China. Totuşi, înţelegerea lor a fost vagă în ceea ce priveşte comportamentul regimului din China, după prezentarea unui raport independent pe tema prelevării ilegale de organe în statul chinez.

David Matas, avocatul de rang internaţional specializat în drepturile omului, a criticat automulţumirea profesiunii medicale, afirmând că fenomenul actual din China are natură criminală, şi că medicii ar trebui „să ceară explicaţii şi să solicite o anchetă”.

Problema comiterii crimei nu ar trebui să îi lase indiferenţi pe adepţii acestei profesii” a declarat David Matas, avocat pentru drepturile omului şi coautor al raportului canadian Bloody Harvest: Report into Allegations of Organ Harvesting from Falun Gong practitioners in China (Recoltarea Sângeroasă: Raport despre afirmaţiile privind recoltarea organelor de la practicanţii Falun Gong în China, n.trad.)

Raportul dlui. Matas din 2007 referitor la prelevările ilegale de organe prezintă peste 20 de tipuri de probe şi conchide că cei ce studiază practica de exerciţii şi de meditaţie Falun Gong – oameni care sunt arestaţi, încarceraţi şi torturaţi în lipsa oricărui proces juridic – au fost folosiţi în beneficiul unei industrii prospere a transplantului de organe.

Un doctor transplantolog chinez din Houston, Texas, prezent la conferinţa de la Sydney, a afirmat că a dat crezare dovezilor prezente în raportul canadian.

"Partidul Comunist a făcut întotdeauna lucruri urâte... din 1949" a spus doctorul chinez. "Îi cred în stare să omoare oameni pentru a le lua organele."

Medicul, care nu şi-a lăsat numele de teama unei represiuni, a menţionat că persecuţia asupra practicanţilor Falun Gong din China este iraţională.

"Oamenii doresc să practice exerciţii şi să dobândească o stare bună de sănătate, şi ei nu fac rău nimănui. De ce să le faci nişte lucruri atât de oribile?” a spus medicul.

Dr. Mike Jones, specialist australian în terapie intensivă, a spus că nu a putut verifica veridicitatea rapoartelor despre recoltarea ilegală de organe suferită de practicanţii Falun Gong în China, însă a precizat că, dacă asta este realitatea, profesiunea medicală ar trebui să se opună acestei proceduri.

"Nu îmi place. Noi, practicienii de pe plan internaţional ar trebui să luăm poziţie împotriva (recoltării forţate, n.trad.)", a declarat medicul australian pentru The Epoch Times.

Dr. Dagwen Del Borsorensen, medic norvegian specializat în terapie intensivă, a spus că traficul cu organe reprezintă o temă obişnuită de discuţie în rândul transplantologilor.

Doctorul norvegian crede că această activitate criminală poate avea loc în China, dar că: "Este greu de distins între realitate şi ficţiune."

Autorităţile chineze ar trebui să îi invite pe cei din afară să realizeze expertize, a spus medicul din Norvegia, recomandând un sistem de urmărire a sursei organelor pentru transparenţă.

"Trebuie că au acel sistem de monitorizare", a spus Borsorensen. "Problema este transparenţa. (În China, n.trad.)este o dictatură."

Până în prezent, nici un organism internaţional nu a aprofundat investigaţia lansată cu probele raportului canadian.

Profesia medicală trebuie să facă mai mult

Profesorul Jeremy Chapman, preşedinte al congresului din Australia, a spus că Societatea pentru Transplant (TTS) a lucrat cu autorităţile chineze în vederea stopării folosirii prizonierilor condamnaţi la moarte pentru transplantul de organe, dar până acolo mai este o cale lungă.

Acesta a recunoscut că aflase de relatările unor cazuri de crimă implicând prelevarea ilegală de organe, însă, s-a oprit când a ajuns la subiectul recoltării de organe pe scară largă de la practicanţii Falun Gong.

"Nu am văzut dovezi despre folosirea prizonierilor executaţi altfel decât prin intermediul procesului judiciar în China", a spus acesta pentru The Epoch Times.

"Vedeţi fumul şi afirmaţi că focul arde victimele Falun Gong, însă nu ne arătaţi datele. Nu pot dovedi asta", a adăugat Chapman.

Drept răspuns la comentariile profesorului Chapman, dl. Matas a afirmat într-un mesaj e-mail că nu este adecvat să ne aşteptăm să primim date certe din partea autorităţilor chineze.

"Presupun că dumnealui [Chapman] nu se aşteaptă ca guvernul Chinei să publice statistici cu practicanţii Falun Gong ucişi pentru organele lor", a precizat David Matas, adăugând că dovezile trebuie privite în ansamblul lor.

"Trebuie să se ia în considerare, în mod logic, tipul de dovezi disponibile în aceste circumstanţe."

Fiindu-le interzis accesul pentru derularea unei anchete în China, dl. Matas şi coautorul raportului, David Kilgour, fost secretar de stat canadian, au cercetat pentru raportul lor informaţiile publice disponibile. Cei doi autori au intervievat primitori de organe, documentându-se din paginile web ale spitalelor ce efectuaseră transplanturi de organe de la donatori în viaţă, date care au fost înlăturate între timp (de autorităţile chineze, n.trad.). De asemenea, au fost adăugate informaţii provenite din mărturiile practicanţilor Falun Gong cărora li se efectuaseră analize de sânge în timpul detenţiei.

David Matas şi David Kilgour au accesat, în plus, datele guvernamentale privind numărul transplanturilor de organe efectuate şi numărul execuţiilor declarate în China în perioada 2000-2005, când persecuţia împotriva Falun Gong atinsese punctul culminant.

Cercetătorii au descoperit o discrepanţă enormă între volumul transplanturilor şi cel al surselor. Aproximativ 41.500 de operaţii de transplant fuseseră realizate în cei şase ani, în lipsa unui număr corespunzător, „explicabil”, de surse, menţionează autorii în acest raport.

Dl. Matas a declarat că orice indiciu asupra unei activităţi criminale, susţinută fie la nivel individual, fie statal, ar trebui să constituie o preocupare pentru membrii profesiunii medicale.

"În ciuda eforturilor depuse de organisme medicale internaţionale şi de societăţi de transplant pentru implementarea unor practici etice de transplant în China, autorităţile încă refuză să ofere date statistice privind sursele organelor" a precizat Matas, adăugând că acestea: "Refuză să dea statistici cu condamnările la moarte, sub pretextul că sunt secrete de stat."

Dl. Matas a lansat un apel către adepţii profesiunii medicale de a "cere explicaţii şi de a solicita o anchetă."

"Nu stă în atribuţiile mele să arăt că cei din Falun Gong sunt omorâţi pentru organele lor. Nu trebuie să dau explicaţii despre sursele din care îşi ia China organele pentru transplant. Guvernul chinez este cel obligat să explice provenienţa organelor sale", a scris avocatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor