Primarul din Sinaia merge după gratii. Arestat preventiv după ce a încălcat obligaţiile din controlul judiciar

Judecătorii au decis, vineri, ca primarul din Sinaia, Vlad Oprea, să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, măsura fiind luată la propunerea procurorilor.
„În dosarul nr. 16203/3/2025 (inculpat OPREA VLAD GHEORGHE) s-au dispus următoarele: Admite propunerea parchetului de înlocuire a măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu măsură arestării preventive faţă de inculpatul Oprea Vlad Gheorghe. Dispune înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauţiune dispuse faţă de inculpat cu măsură arestării preventive pe o durată de 30 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare”, este decizia instanţei.
Procurorii DNA au cerut miercuri arestarea preventivă a primarului din Sinaia, Vlad Oprea, pe motiv că acesta a încălcat "cu rea-credinţă, obligaţia de a nu exercita funcţia de primar al oraşului Sinaia, în exercitarea căreia a comis faptele".
"În concret, în perioada martie – aprilie 2025, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe, deşi se afla sub măsura controlului judiciar pe cauţiune şi avea interdicţia de a exercita funcţia de primar al oraşului Sinaia, în fapt, ar fi exercitat atribuţiile de primar, dând dispoziţii directe viceprimarului oraşului Sinaia, în ceea ce priveşte:
– exercitarea atribuţiilor referitoare la relaţia cu consiliul local (discuţii cu privire la măsurile necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea acestora, propunerile de hotărâre ce ar trebuie aprobate sau respinse, pregătirea acestora etc.);
– exercitarea atribuţiilor referitoare la bugetul local al unităţii administrativ- teritoriale Sinaia (modalitatea în care să se supună dezbaterii în Consiliul Local Sinaia bugetul local);
– exercitarea de atribuţii privind serviciile publice asigurate cetăţenilor, de interes local (gestionarea de către Primăria Sinaia a relaţiei contractuale cu societatea de apă canal în ceea ce priveşte majorarea tarifelor, gestionarea de către Primăria Sinaia a unor terenuri aparţinând primăriei, suspendarea raporturilor de muncă a doua angajate, scoaterea la concurs a unor posturi din aparatul administrativ al Primăriei Sinaia etc.).
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, a transmis DNA.