Stanomir, tranşant după derapajul unui deputat AUR: Nu te gândeşti că ai o mamă? Că ai o soţie? Că ai o soră?

Politologul Ioan Stanomir a avut o reacţie tranşantă, într-o emisiune Digi24, după ce unul dintre deputaţii AUR a susţinut că anumite femei angajate în sistemul de stat ar fi avansat în carieră, în sistemul bugetar, prin metode îndoielnice.
Jurnalist: George Simion plănuieşte să dea afară jumătate de milion de bugetari, să reducă aparatul bugetar. Un deputat AUR a mers mai departe cu ideea pe o linie însă complet ieşită din orice sferă a acceptabilităţii. Într-o declaraţie, acesta se referă la femeile angajate în sistemul de stat şi este de părere că multe dintre ele ar fi avansat în această carieră, în sistemul bugetar, prin metode îndoielnice şi susţine că ele ar trebui să fie îndepărtate.
Ioan Stanomir: Aş face o observaţie. Afirmaţiile acestea au o problemă fundamentală. Pornesc de la o imagine greşită despre femeile acestei ţări. Şi eu mă întreb, când faci aceste afirmaţii, nu te gândeşti că eşti tu însuţi născut într-un mediu care este dominat de imaginea femeilor, compatrioatele noastre? Nu te gândeşti că ai o mamă? Nu te gândeşti că ai o soţie? Că ai o soră? Că ai avut o profesoară? Că te-ai întâlnit cu un medic? Că te-ai întâlnit cu un avocat? Că te-ai întâlnit cu un judecător? Ca să dau câteva exemple. Că te-ai întâlnit cu un investitor? Că te-ai întâlnit cu o doamnă care lucrează de dimineaţă până seara ca noi să ne putem face cumpărăturile? Toate aceste doamne care duc o existenţă teribil de grea nu merită aceste afirmaţii.
Mi se pare că de aici trebuie pornit. Respectul. Respectul este ceva esenţial. Nu în politică, în viaţă. Pe mine mă îngrozeşte cum s-a ajuns în această ţară ca respectul să nu mai însemne nimic. Cum oamenii se gratulează cu invective. Nu este chiar aşa. Iar nu toate femeile acestei ţări au nevoie de proptele politice ca să-şi facă o carieră. Eu cred că în fiecare dintre familiile noastre avem exemple care ne-au inspirat. Şi în primul rând, fără să folosesc retorica lacrimogenă a domnului Simion, în primul rând mamele noastre, când faci asemenea afirmaţii, te dezonorezi în calitate de fiu sau fiică.
Dar probabil că atunci când vrei să dai sentimentul că eşti un Javier Milei, uiţi că Javier Milei are lecturile economice pe care aceşti domni nu le vor avea niciodată. Şi mai uiţi un lucru, că problema noastră nu este cu lichidarea statului, ci cu redarea misiunii fundamentale a statului, aceea de a reglementa anumite funcţiuni esenţiale şi de a-i lăsa pe oameni să prospere.
Cred că, sunt convins că dacă femeile acestei ţări există, ele există în primul rând ca să constituie într-un fel coloană vertebrală a acestei ţări. Şi un individ fără coloană vertebrală nu există. La fel, cei care formulează asemenea puncte de vedere nu fac decât să se discrediteze şi să discrediteze o cauză foarte importantă evocată de colegul nostru: restructurarea statului. Restructurarea statului nu se face prin insultarea compatrioţilor noştri şi a celor care au păcatul de a lucra la stat.
Nu e un păcat să lucrezi la stat. Este un păcat să fii incompetent ca prim-ministru, precum domnul Marcel Ciolacu. Acela e un păcat. Este un păcat să fii ca doamna Laura Vicol, să faci excursii cu domnul Vladimir Ciorbă pe banii celor păgubiţi de Nordis. Dar nu e un păcat să lucrezi de dimineaţă până seara ca medic de familie. Nu e un păcat să fii un judecător eminent. Nu e un păcat să fii o profesoară eminentă. Şi câte dintre femeile acestei ţări nu sunt profesoare? N-am avut profesoare când ne-am format? Nu cumva profesoarele sunt cele care ne-au pus prima dată cartea în mână şi ne-au îndrumat spre această limbă pe care o vorbim?
Hai să le dăm şi pe ele afară şi să vorbim o limbă română formată din trei cuvinte, dintre care două înjurături. Şi în felul acesta am rezolvat toată problemă.