Baconschi, despre Anamaria Gavrilă: Da, e ciudat să vezi un om tânăr care gândeşte ca Nicolae Ceauşescu

Anamaria Gavrilă (Facebook/AnamariaGavrilaDeputat)
Andrei Pricopie
16.05.2025

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a opinat, la postul B1 TV, că preşedinta POT Anamaria Gavrilă dă dovadă de o gândire totalitară atunci când se raportează la jurnalişti.

După ce iniţial i-a catalogat pe jurnalişti "specie pe cale de dispariţie" şi a susţinut că abia aşteaptă ca aceştia să fie "gone", lidera POT a revenit ulterior cu noi acuzaţii la adresa reporterilor incomozi de la Parlament: i-a numit "terorişti", "hărţuitori" şi "câini dezlănţuiţi". Detalii aici.

Jurnalistă: Şefa de la POT negociază tot felul de lucruri, contează foarte mult, propune oameni, numeşte tot felul de oameni în diverse funcţii. Şi Simion ne zice că vrea să o ia şi în guvern, să o pună ministresă. Însă are o problemă cu presa. Deci nu există nimic pe lume care să o încurce în viaţa asta mai tare decât presa. Ea spune că a avut loc o agresiune asupra domniei sale. Dânsa a concluzionat aşa despre presa asta, că înţelege că e o problemă cu reporterii de la Parlament.

Aţi văzut că ne explică exact: înainte presa stătea într-un loc, într-un ţarc. Da, domnule, acolo era bine, să-i închidem şi cu lacătul, să le dăm noi voie. Mi-aduc aminte, la un miting din Rusia, la un moment dat, erau puşi jurnaliştii neprietenoşi în cuşti, la propriu, au fost scoşi acolo, pe bulevard.

Teodor Baconschi: Da, e ciudat să vezi un om tânăr care gândeşte ca Nicolae Ceauşescu. E un fel de gândire totalitară, o grefă de tipul ăsta în mintea rudimentară a acestei doamne. Şi e o jignire şi pentru ideea de parlamentarism, de transparenţă, de democraţie, pur şi simplu. Pentru că de ani de zile au fost câteva voci care au spus: băi, oameni, dărâmaţi gardul ăla al lui Ceauşescu din jurul Casei Poporului, lăsaţi oamenii să umble pe peluze.

În toate parlamentele democratice din capitalele europene, politicienii sunt nişte oameni aleşi să servească publicul printr-o serie de decizii care sunt luate după consultări cu cei care i-au ales şi aşa mai departe. Vezi câte un parvenit din ăsta sinistru, care a ajuns să fie catapultat pe un val de demagogie populistă în Parlament şi nu ştie cum să se mai baricadeze în lift, în baie, în nu ştiu ce birou destinat iniţial lui Ceauşescu sau mai ştiu eu cui. Deci e o mutaţie sinistră inspirată de COVID, pandemie, conspiraţionism, tot pachetul ăsta, plus Putin.

Admiraţia făţişă faţă de sistemele totalitare, în care cel ales nu are de dat socoteală, ţine presa în ţarc, închide uşile, geamurile şi îşi deschide şampania decontată din bani publici. Deci acest tip de politician ni se oferă ca alternativă la clasa politică, care, de bine de rău, a dus România în UE şi NATO. E totuşi o bătaie de joc chestia asta.

Adrian Papahagi (profesor): (...) Simion şi Georgescu se mai controlează, dar ea nu reuşeşte să se controleze. Gândirea ei e totalitară. Ei ar vrea să dispară presa, aşa cum ar vrea să dispară intelectualii. Aţi văzut ura lor. Şi Crin Antonescu, de altfel: "Nu ne decide nouă Pleşu ce votăm şi ce nu." Intelectualii nu le plac fiindcă le pun în faţă oglinda clarităţii morale. Jurnaliştii nu le plac fiindcă le spun adevărul şi le pun întrebări incomode. (...) Ceilalţi, ONG-iştii, societatea civilă nu le place fiindcă sunt oameni liberi, ăia sunt toţi soroşişti şi vânduţi străinilor. Cine le place lor? Cine? Le plac doar cei care îi votează. Pe restul vor să-i trimită la canal sau să-i suprime, sau să fie gone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor