UPDATE: Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, arestat preventiv pentru 30 de zile

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Epoch Times România)

UPDATE: Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Mandatul de arestare a fost emis, duminică noapte, de magistraţii Tribunalului Bucureşti, relateaza Mediafax.

Avocatul edilului, Victor Mocanu a declarat că Sorin Oprescu a contestat decizia de arestare preventivă şi "are încredere în actul de justiţie."

Apărătorul lui Oprescu a mai susţinut, după emiterea mandatului de arestare pe numele clientului său că acesta nici nu a luat, nici nu a cerut mită.

"Am văzut că se discută că ar fi primit mită un milion de euro. Sunt doar susţineri nereale ale denunţătorului. Domnul Oprescu a dat declaraţie amplă în fata judecătorului deşi este nedormit de peste 40 de ore", a declarat avocatul.

***

UPDATE: Deşi Oprescu ar fi fost prins cu bani marcaţi asupra sa, avocatul edilului a declarat, în această seară, că, din punctul de vedere al apărării, decizia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de reţinere a edilului se bazează ''pe aprecieri şi supoziţii''.

''Din punctul de vedere al apărării (...) totul se bazează doar pe aprecieri şi supoziţii pe care DNA le-a-luat în acest moment ca şi mijloc de probă ale altor 2 denunţători. (...) Nu ştiu ce probe au ridicat (n.r. anchetatorii de la locuinţa edilului). (...) Nu a pretins domnia sa în mod direct şi nici indirect sume de bani pentru contracte care s-au derulat în PMB sau alte foloase necuvenite (...) Evident că nici nu a primit dacă nu a pretins. Nu avea niciun motiv şi niciun raţionament logic. (...) Nu avea de-a face cu atribuirea acestor contracte sau cu câştigarea la licitaţie a acestor contracte dată fiind poziţia sa'', a declarat avocatul Viorel Mocanu, citat de Realitatea.net.

***

UPDATE: Pe lânga fostul şofer al lui Sorin Oprescu, actualmente angajat la Administraţia Cimitirelor, procurorii DNA i-au mai reţinut în dosarul edilului şi pe directorul general al Palatului Mogoşoaia, Ruxandra Petroi Avasiloae, precum şi pe djunctul acestuia, informează B1 TV.

***

UPDATE: Sorin Oprescu va fi prezentat, la ora 19.00, în faţa judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă, informează Realitatea.net.

Potrivit sursei citate, procurorii DNA l-au reţinut şi pe fostul şofer al primarului şi a început urmărirea penală şi pe numele altor persoane.

***

UPDATE: Un martor din dosarul lui Sorin Oprescu a declarat la DNA că primarul Capitalei primea banii în pungă de cadou, sub o pernă ornamentală de pe o canapea şi că îşi lua măsuri de precauţie atunci când primea mită, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile, relatează Mediafax.

Primarul folosea acesta aparat, cu dimensiuni de aproximativ 1 m x 0,75 m într-un foişor din curtea casei sale, "oaspeţii" lui Oprescu fiind obligaţi să-şi lase telefoanele mobile în respectivul dispozitiv.

Un alt martor citat în referatul DNA afirmă că i-a dat primarului Oprescu mita de circa un milion de euro, de-a lungul a circa 20 de vizite acasă la acesta.

***


Banii primiti de Oprescu in 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita încasată de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor din Complexul Mogosoaia, iar sumele remise lui Sorin Oprescu în anul 2014 proveneau în parte de la lucrările de la „apă şi canal” efectuate la una dintre institutiile aflate in subordinea Primariei, se mai arata in referat.

***

UPDATE: Potrivit Realitatea.net, Sorin Oprescu s-a întâlnit la sediul DNA, înainte de audieri, cu unul dintre complicii săi în acest caz, acesta având calitatea de suspect în dosar şi l-a întrebat pe acesta: "Erau marcaţi (banii n.r.)?". Apoi, cei doi au stabilit: "Nu dăm declaraţii...", "Nu dăm declaraţii, chemăm avocatu'". Informaţiile sunt disponibile în referatul DNA, de propunere de arestare preventivă.

***

UPDATE: Preşedintele Iohannis a catalogat reţinerea primarului Oprescu drept un eveniment foarte trist, care este însă un semnal că lupta anticorupţie merge mai departe.

"Este un eveniment foarte trist, dar, pe de altă parte, pentru mine este un semnal că lupta anticorupţie merge în forţă mai departe şi acesta este un lucru bun", a declarat Klaus Iohannis, citat de stiripesurse.ro, aflat la evenimentul 'Renault Day' organizat pe platforma Dacia de la Mioveni.

***

UPDATE: Potrivit digi24.ro, care citează surse judiciare, primarul Sorin Oprescu ar fi primit mita acasă, iar ulterior a fost oprit în trafic de anchetatori, aceştia descoperind banii inscripţionaţi asupra edilului.

UPDATE: La finele percheziţiilor, primarul Oprescu a fost scos din locuinţa sa de la Ciolpani cu cătuşe la mâini şi dus la Primăria Generală a Capitalei, unde de asemenea au avut loc percheziţii, cu cătuşe la mâini, relatează Agerpres.

UPDATE: În timp ce procurorii DNA efectuează percheziţii la imobiliele deţinute de Oprescu, precum şi la Primăria Generală a Capitalei şi la alte instituţii ale statului, avocatul primarului general al capitalei susţine că acuzaţiile DNA sunt nefondate. Potrivit aparatorului edilului, cei 25.000 de euro erau împrumutaţi de primar de la un prieten pentru ca să-şi poată plăti impozitele pe proprietăţi, relatează Realitatea net.

UPDATE: Mai mulţi angajaţi ai Primăriei sunt audiaţi la DNA.

***

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA, în urma unui flagrant de luare de mită. Edilul va fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Conform DNA, Oprescu a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea sa trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti.

Practic, firmele care lucrau cu Primăria, cedau înapoi în jur de 70% din profit, lor rămânându-le doar între 30% şi 33% din profitul brut.

Potrivit Adevărul, Oprescu a fost prins în flagrant, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce lua mită 25.000 de euro iar întreaga operaţiune a fost filmată, susţin surse apropiate anchetei.

Redăm comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înfiinţat în administraţia locală din Municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti.

Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucureşti, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a doua instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucureşti facilitau câştigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţă de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, precum şi pentru Primar.

La data de 05.09.2015, în baza unei înţelegeri prealabile cu conducătorul unei instituţii publice din subordinea sa şi o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi de cei doi de la un număr de patru denunţători pentru edilul municipiului Bucureşti.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Inculpatului Oprescu Sorin Mircea i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie."

Reamintim că reţinerea Primarului General părea să fie doar o chestiune de timp. La finele lunii iunie, consilierul personal al lui Sorin Oprescu, Solomon Wigler, a fost trimis în judecată, pentru trafic de influenţa, după ce a fost prins în flagrant că lua mită 25.000 euro de la un om de afaceri căruia i-a promis că va interveni la primarul Sorin Oprescu şi la consilierii locali în vederea obţinerii unor autorizaţii şi a unor PUZ-uri.

Deşi Oprescu a negat că ar fi la curent cu acţiuniele consilierului său, potrivit preşedintelui Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, se ştia, în mod neoficial, că Solomon Wigler era interfaţa din Primăria Generală pentru reţele de influenţă pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale în baza cărora, rechinii imobiliari îşi ridicau apoi clădiri ce sfideză legea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.