"Bucureştenii riscă să îngheţe iarna în casele lor, fără căldură". USB cere demisia lui Oprescu

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)

Uniunea Salvaţi Bucureştiul, noua formaţiune politică condusă de Nicuşor Dan, îi cere primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să rezolve urgent situaţia de la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) sau, în caz contrar, să-şi înainteze demisia din funcţie, reiese dintr-un comunicat remis vineri redacţiei.

USB atrage atenţia că peste 1,2 milioane de bucureşteni riscă să rămână la iarnă fără apă caldă şi căldură, iar Primăria condusă de Sorin Oprescu nu face nimic pentru a preveni falimentul RADET.

"În condiţiile în care preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET susţine că bucureştenii vor îngheţa la iarnă în casele lor, deoarece Primăria Generală nu îşi achită datoriile către regie, pe agenda de luni, 31 august 2015, a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, nu figurează, la niciun punct, această problemă. USB îi cere lui Sorin Oprescu să rezolve în regim de urgenţă situaţia de la RADET sau să demisioneze", se precizează în comunicatul citat.

Preşedintele Grupului de Iniţiativă al Uniunii Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, susţine că Sorin Oprescu trebuie să convoace o şedinţă extraordinară a Consiliului General pentru a rezolva problemele grave de la RADET, deoarece el este singurul vinovat de situaţia dezastruoasă în care a ajuns regia.

"Când eşti Primarul General al Capitalei nu poţi să stai şi să te vaiţi că lucrurile nu funcţionează. Nu poţi să asişti nepăsător la falimentul regiilor din subordinea ta şi nu poţi să laşi locuitorii Capitalei fără condiţii decente de trai. Dacă nu eşti capabil să rezolvi aceste probleme urgente, demisia este singura soluţie rezonabilă. Milioanele de euro aruncate pe studii de fezabilitate pentru autostrada suspendată şi alte proiecte fanteziste ale lui Sorin Oprescu nu sunt justificate într-un oraş în care cetăţenii riscă să îngheţe iarna în casele lor, fără căldură", a subliniat Nicuşor Dan.

În mandatul lui Oprescu, datoria RADET a crescut de la 170 milioane euro la 900, iar soluţiile pentru rezolvarea acestei situaţii au lipsit cu desăvârşire.

USB susţine că există soluţii pentru ca bucureştenii să nu sufere de frig la iarnă în casele lor există, dar ele nu au legătură cu subvenţionarea risipei, aşa cum s-a întâmplat în cei 7 ani de mandat ai lui Oprescu. USB propune un plan care presupune o investiţie de circa 1 miliard de euro, pentru 3-5 ani, în propriile generatoare de energiei ale Primăriei, cu efectul reducerii costului gigacaloriei la 170 lei, faţă de circa 360 de lei cât ajunge azi, în mod real.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru acest plan, USB susţine că banii pot investiţi din fonduri europene sau chiar din bugetul Primăriei, dacă se mai renunţă la cheltuielile inutile pentru ceasuri placate cu aur, panseluţe şi studii de fezabilitate inoportune.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne