Igor Boţan: Dodon nu poate fi preşedintele tuturor, el este agent electoral al PSRM

Igor Boţan
Igor Boţan (Florin Chirilă/Epoch Times România)

Cu exact cinci luni în urmă, la 23 decembrie, Igor Dodon a depus jurământul, fiind ales prin vot direct preşedintele Republicii Moldova. Cu toate că în campania electorală spunea că va fi preşedintele tuturor, imediat „şi-a schimbat optica şi înţelege că acum contează să lucreze pentru ratingul Partidului Socialiştilor, lucru pe care îl face cu succes”, consideră directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan.

După alegerile prezidenţiale din toamna anului 2016, o partea a societăţii civile, a activiştilor civici şi a diasporei au susţinut că Igor Dodon nu-i reprezintă ca preşedinte, fapt menţionat şi de către analistul Igor Boţan care consideră că „Domnul Dodon caută să fie popular pentru un anumit segment, care i-ar asigura lui şi partidului din care a făcut parte şi lider informal al căruia rămâne”.

„E suficient să ai majoritatea şi nu cred că domnul Dodon îşi propune cu adevărat să devină preşedintele tuturor. El nici nu poate fi, pentru că a lăsat să se producă anumite fapte care au fost reprobabile din punctul de vedere al opoziţiei şi al foştilor chiar susţinători ai domnului Dodon”, a declarat Boţan într-un interviu pentru Europa Liberă, adăugând că Dodon după ce a devenit preşedinte, „s-a văzut cu sacii în căruţă şi acum el este, de fapt, agent electoral al Partidului Socialiştilor”.

Mai mult decât atât, Igor Dodon, în calitate de agent electoral al Partidului Socialiştilor, face totul pentru ca ratingul pertidului pe care l-a condus să crească. Boţan a ţinut să amintească despre vizita şefului statului la Moscova în ziua de 9 mai, fiind singurul preşedinte străin care a stat alături de preşedintele rus Vladimir Putin, şi totul pentru ca moldovenii rusofili de aici să vadă acest lucru şi să îl înţeleagă.