Prima vizită în Ucraina a şefului NATO. Încearcă să liniştească atât Kievul cât şi Moscova

În condiţiile în care acordul încheiat la Minsk pentru încetarea ostilităţilor din Ucraina se apropie de termenul său limită, şeful NATO Jens Stoltenberg va încerca, în cadrul vizitei sale de două zile din Ucraina, să asigure Kievul în privinţa suportului Occidentului dar fără a atrage furia Moscovei.
Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, 18 mai în Bruxelles (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.09.2015

În condiţiile în care acordul încheiat la Minsk pentru încetarea ostilităţilor din Ucraina se apropie de termenul său limită, şeful NATO Jens Stoltenberg va încerca, în cadrul vizitei sale de două zile din Ucraina, să asigure Kievul în privinţa sprijinului Occidentului, dar fără a atrage furia Moscovei.

Diplomaţii ucraineni susţin că vizita lui Stoltenberg, care va începe luni, este simbolică pentru eforturile depuse în vederea aderării ţării lor la NATO. Ei plănuiesc să semneze o nouă doctrină în prezenţa şefului NATO, care identifică Rusia ca un agresor, conform Reuters.

“Această vizită va fi un punct de cotitură”, a declarat ambasadorul ucrainean la NATO, Yehor Bozhok. “În vremurile sovietice, eram pregătiţi pentru un atac din partea Occidentului. Realitatea de acum demonstrează că atacul vine din Est”, a declarat el pentru Reuters.

Stoltenberg este îngrijorat de amplificarea tensiunilor şi este puţin probabil să răspundă pozitiv la apelurile Kievului pentru livrarea de arme defensive.

Şeful NATO vede situaţia din Ucraina ca fiind cea mai complexă dintre numeroasele crize din Europa şi este un susţinător puternic al acordului de pace de la Minsk semnat în luna februarie, a cărui perioadă de implementare expiră la sfârşitul acestui an.

În plus, Stoltenberg consideră că rolul alianţei militare vestice este în principal limitat la acordarea de ajutor pentru modernizarea forţelor armate ale Ucrainei, care nu este o membră a NATO.

Ucraina a renunţat la încercarea de a se alătura alianţei vestice în 2010, pentru a mulţumi Moscova, dar acum susţine că aderarea la NATO este singura cale prin care şi-ar putea proteja teritoriul. Rusia se opune oricărei expansiuni a NATO în fostele zone comuniste din estul şi sud-estul Europei.

În timp ce violenţele din estul Ucrainei au atins cel mai scăzut nivel al lor de la semnarea acordului de la Minsk în urmă cu şapte luni, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat că decizia rebelilor separatişti de a desfăşura propriile lor alegeri ar putea invalida întregul plan de pace.

Europa face presiuni asupra lui Poroşenko ca să aplice mai repede anumite reforme în vederea accesării unor fonduri în valoare de câteva miliarde de euro.

În timpul vizitei sale de două zile, Stoltenberg va inaugura exerciţiile dintre Ucraina şi NATO, care nu sunt de natură militară ci mai degrabă destinate protejării civililor. Exerciţiile se vor concentra pe tehnici de deminare, oprirea incendiilor de pădure şi va include o explozie simulată la o fabrică.

Stoltenberg va fi primul secretar general al NATO care va participa la o întâlnire a Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare în Kiev şi probabil va fi prezent la semnarea de către Poroşenko a noii doctrine militare.

Doctrina defineşte Federaţia Rusă ca un adversar militar şi pune accentul pe probabilitatea ridicată ca Rusia să-şi folosească forţa militară la scară mare împotriva Ucrainei.

Cu ocazia vizitei sale, Stoltenberg va monitoriza de asemenea deschiderea unui birou de legătură al NATO în Kiev, care va dispune de un statut diplomatic deplin.

Totuşi, acest gest ar putea aduce unele complicaţii. Biroul a fost descris de ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, ca o nouă “ambasadă NATO”, subliniind astfel îndelungata aspiraţie a ţării sale de a se alătura alianţei militare vestice condusă de SUA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor