Grup de hackeri ruşi a spionat SUA şi Europa 7 ani. Există o conexiune cu Moscova
focus
alte articole
Un grup de hackeri ruşi ce are legături cu guvernul de la Moscova a avut ca ţintă, timp de şapte ani, obţinerea de informaţii de la guverne şi organizaţii din SUA, Europa şi Asia, conform unui raport publicat de cercetători de la compania F-Secure.
Grupul de hackeri, numit “The Dukes”, a folosit nouă “seturi de malware-uri” pentru a ataca reţele de calculatoare şi pentru a fura date. Două dintre aceste programe sunt versiuni noi care au permis cercetătorilor să creeze o legătură între grupul de hackeri şi guvernul rus, conform Washington Free Beacon.
“Raportul detaliază legăturile dintre programele de tip malware, tacticile utilizate în aceste atacuri şi ceea ce înţelegem a fi resurse şi interese ruseşti”, a declarat Artturi Lehtio, şeful grupului de cercetători. “Aceste conexiuni oferă dovezi care ajută la stabilirea locului de unde au provenit atacurile, ce urmăreau ele, cum au fost executate şi care le-au fost obiectivele. Şi toate aceste semne indică faptul că au primit sprijin din partea statului rus.”
Grupul a folosit aceste tehnici de hacking pentru a sprijini sectorul informaţional rusesc pentru cel puţin şapte ani. Raportul a specificat că ţintele includ fostul centru de informaţii NATO al Georgiei, Ministerul georgian al Apărării şi ministerele de Externe din Turcia şi Uganda.
Hackerii ruşi au atacat, de asemenea, think tank-uri politice şi organizaţii guvernamentale occidentale.
Cercetătorul Patrik Maldre a declarat că raportul “evidenţiază cât de mult a investit Rusia în capacităţile [sale] cibernetice ofensive şi arată că acele capacităţi au devenit o componentă importantă în avansarea intereselor sale strategice.”
“Raportul confirmă nevoia ca membrii actuali şi potenţiali ai NATO să îşi întărească securitatea colectivă, prin intensificarea cooperării cibernetice, pentru a evita să devină victime ale războiului, spionajului şi subterfugiului rusesc”, a declarat Maldre.
Raportul a fost publicat la doar o lună după ce Pentagonul a confirmat faptul că Rusia a lansat un “atac cibernetic sofisticat” asupra unui sistem neclasificat de emailuri folosit de Şeful de Stat Major al SUA. Atacul a afectat aproximativ 4.000 de angajaţi militari şi civili ai Şefului de Stat Major.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.