Kerry: Avioanele de luptă ruseşti prezente în Siria ridică întrebări serioase

Secretarul de stat american John Kerry
Secretarul de stat american John Kerry (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Secretarul de stat american John Kerry a declarat sâmbătă că desfăşurarea de avioane tactice şi rachete sol-aer ruseşti în Siria ar putea prezenta o ameninţare pentru forţele americane şi aliate ce operează în ţara arabă, adăugând că SUA ar putea accepta o soluţie la războiul civil sirian care îi va permite preşedintelui Bashar al-Assad să rămână la putere pentru a o perioadă de timp nespecificată.

“Suntem pregătiţi să negociem. Este Assad pregătit să negocieze cu adevărat? Este Rusia pregătită să îl aducă la masa de discuţii [pe Assad] şi să găsească o soluţie la aceste violenţe?”, a declarat Kerry reporterilor după o întâlnire cu secretarul britanic de externe Philip Hammond, conform Moscow Times.

Oficialii americani au declarat că Rusia a trimis vineri un număr mic de avioane de luptă la o bază din Siria, la doar câteva ore după ce secretarul american al Apărării Ash Carter a discutat cu omologul său rus Serghei Şoigu în cadrul primelor contacte militare dintre cele două ţări din ultima perioadă.

“Cu siguranţă, prezenţa avioanelor de luptă dotate cu o capacitate de luptă aer-aer ... şi a rachetelor sol-aer ridică probleme serioase”, a declarat Kerry. Moscova a trimis cel puţin un astfel de sistem, conform unui oficial american, care nu a fost autorizat să discute probleme militare şi a cerut să rămână anonim.

Rusia susţine că recenta sa comasare militară în Siria are ca obiectiv lupta împotriva grupului Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL). În timp ce ISIL duce lipsa unei forţe aeriene, avioanele ruseşti sunt capabile să lovească ţinte terestre şi să furnizeze suport aerian trupelor terestre, a declarat un oficial din cadrul serviciilor americane de informaţii.

Mişcările militare ale Rusiei în Siria reprezintă prima desfăşurare majoră a unei forţe expediţionare în afara fostei Uniuni Sovietice de la războiul din Afganistan, a declarat oficialul.

Kerry a declarat că discuţiile la nivel militar cu ruşii urmăresc să ofere garanţii că nu vor exista incidente între forţele ruseşti şi americane. În plus, discuţiile reprezintă o acceptare tacită a comasării militare ruseşti, după săptămâni de avertismente din partea Washingtonului împotriva oricărei amplificări a prezenţei şi acţiunilor ruseşti în Siria.

În timp ce a subliniat faptul că SUA cere ca Assad să renunţe la putere, Kerry a declarat că o soluţie acceptabilă la războiul sirian i-ar permite lui Assad să rămână la conducerea ţării pentru o perioadă de timp înainte să se retragă.

Kerry a mai declarat că SUA îl consideră pe Assad un “magnet” pentru luptătorii străini care se alătură grupului Statul Islamic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.