Prima reacţie a lui Iohannis după ce Crin Antonescu a fost "uns" de PSD candidat la prezidenţiale
Şeful statului, Klaus Iohannis, a fost chestionat de presă, luni, pe tema şanselor pe care crede că le are candidatul comun al PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidenţiale.
Jurnalist: Crin Antonescu este candidatul la prezidenţiale care este susţinut de partidele proeuropene. Care credeţi că sunt şansele lui în lupta în candidatura împotriva unor candidaţi suveranişti care coagulează cu limbajul lor, în jurul lor, chiar persoanele care majoritatea sunt dezamăgite de ce s-a întâmplat anul trecut, la alegeri?
Klaus Iohannis: Acum, fiecare candidat are şansa lui, dar trebuie să o folosească. Pentru asta se face campania electorală. Şi sper că această campanie să ducă la o alegere care dă României un preşedinte care menţine linia europeană şi care duce România mai departe spre dezvoltare.
Jurnalist: Anul trecut aţi declarat că măsurile economice bune sunt greu de luat în an electoral, iar acum am ajuns lideri în Europa în ceea ce priveşte deficitul bugetar. În paralel, trebuie să investim mai mult pentru apărare. Dar oamenii se plâng că preţurile au crescut tot mai mult şi diferenţa între clasele sociale pare că s-a tot adâncit. Cum credeţi că ar putea Guvernul să redreseze această situaţie în perioada următoare şi cum văd partenerii europeni situaţia financiară a României acum?
Klaus Iohannis: Acum, dacă îi auzim pe unii analişti, sună foarte îngrijorător. Şi anumite aspecte, sigur, sunt îngrijorătoare. Faptul că inflaţia nu coboară, faptul că avem un deficit în creştere, acestea sunt adevărate, dar trebuie să vedem imaginea mai mare. România a avut creşteri economice semnificative în ultimii ani, şi ele se văd. Veniturile medii, atenţie, veniturile medii în România au crescut. Asta nu înseamnă că am eliminat sărăcia.
Din păcate, acest lucru încă nu s-a întâmplat. Dar sunt şi semne pozitive foarte bune. Deci economia românească este o economie în creştere. Dar în anul electoral care a trecut, în 2024, cheltuielile au fost mai mari decât au fost ele prevăzute la începutul anului trecut, când s-a făcut bugetul. Şi acum trebuie să fie luate nişte măsuri care vin să corecteze, dar care vin să corecteze fără să inhibe, fiindcă o virare spre o austeritate inhibă doar dezvoltarea economică şi produce noi şi noi decalaje.
Şi de aceea este important să avem un buget echilibrat, un buget care începe să restrângă un pic cheltuielile care pot fi restrânse, dar să lase suficient spaţiu pentru dezvoltarea economiei române. Şi suntem în faza în care se lucrează pe buget. Proiectul este unul rezonabil şi cred că se poate merge mai departe bine.