Prim-vicepreşedintele PNL: Dacă nu este vorba de o răfuială oligarhică, reţinerea lui Filat va fi urmată şi de altele
alte articole
Reţinerea lui Vlad Filat ar trebui să fie urmată şi de alte reţineri, dacă tot se declară că în Republica Moldova a început lupta cu corupţia, este de părere prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal din România, Cătălin Predoiu. Deşi, pe de altă parte, există mai multe suspiciuni în legătură cu cele întâmplate joi, 15 octombrie, în Parlamentul de la Chişinău, informează Jurnal.md.
„Cazul lui Filat are valoare de hârtie de turnesol pentru corupţia din Republica Moldova. Dacă într-adevăr a început lupta anticorupţie în RM, atunci reţinerea lui Filat va fi urmată de alte reţineri. Dacă nu, va fi proba unei simple răfuieli oligarhice. Cetăţenii RM cer în PMAN de aproape zece luni o anchetă la dispariţia unui miliard de dolari dispărut din cele trei bănci de la Chişinău. Din păcate, sunt multe suspiciuni în privinţa la ceea ce s-a întâmplat joi în Parlamentul de la Chişinău.
Procurorul general era aşteptat să-şi dea demisia şi în loc de demisie a cerut ridicarea imunităţii lui Filat. Parlamentul de la Chişinău, celebru prin implementarea cu care lucrează s-a mişcat printr-o viteză suspectă, într-o oră şi jumătate se votase ridicarea imunităţii. Aceste suspiciuni sunt generate de politizarea instituţiilor de drept din Republica Moldova, a procuraturii şi în general a justiţiei. Se pare că anchetarea de către procuratură a fostului premier de corupţie nu este doar un episod care va duce la consolidarea controlului a unui singur oligarh asupra întregii ţări şi va reprezenta momentul de cotitură în lansarea unei veritabile campanii anticorupţie”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL.
În context, Predoiu s-a referit şi la procesul de reţinere a fostului lider al PLDM, Vlad Filat: „Cu câteva zile mai târziu s-au produs evenimente importante: ridicarea imunităţii fostului premier Vladimir Filat şi reţinerea sa. Filat a fost şeful celui mai important partid din Moldova. Acest partid a făcut parte din alianţa pentru integrare europeană, care se află la guvernare din septembrie 2009 şi care a dat patru prim-miniştri din Moldova.”.
„România este legată nu doar sentimental de Republica Moldova. Vrem la graniţa de est un vecin stabil, un stat reformat şi prosper. Succesele Republicii Moldova şi apoi aderarea la UE răspunde interesului strategic al României”, a subliniat politicianul, conform sursei citate.
Cătălin Predoiu a ţinut să menţioneze şi întâlnirea dintre premierul român Victor Ponta şi controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, de la sfârşitul lunii august, precizând că aceasta ar afecta imaginea României.
„Desele întâlniri dintre membrii guvernului de la Bucureşti şi persoanele controversate de la Chişinău, afectează pe termen lung imaginea României în Republica Moldova. Victor Ponta, cu ocazia ultimei vizite la Chişinău, după aterizare a mers direct la Hotelul Nobil, unde s-a întâlnit cu controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, care n-are nicio calitate oficială în structurile de putere de la Chişinău. Percepţia negativă a oligarhului în opinia publică moldovenească ar fi trebuit să-i facă mai rezervaţi pe demnitarii români aflaţi la Chişinău”, a conchis politicianul român.