Vlad Filat riscă până la 15 ani de închisoare şi amendă de 200 de mii de lei

În urma percheziţiilor efectuate joi seara la locuinţa lui Vlad Filat şi la sediul Partidului Liberal Democrat, Procuratura Generală a anunţat că au fost depistate probe relevante, care ar confirma o parte din depoziţiile date de denunţătorul Ilan Shor.
Vlad Filat
Vlad Filat (JOHN THYS / AFP / GettyImages)

În cadrul urmăririi penale au fost strânse mai multe documente care, în momentul de faţă, sunt examinate pentru a putea fi formulată învinuirea. Pentru audieri în dosarul Filat, vineri au fost citaţi deja câţiva martori, relatează Jurnal.md.

Liderul PLDM ar fi primit 250 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor, actualmente primar de Orhei, în perioada în care Filat ocupa fotoliul de prim-ministru al Republicii Moldova. Favorurile au fost făcute în schimbul suspendării controalelor la Dufremol, a numirii pe postul de consul onorific în Federaţia Rusă şi acordării dreptului de comercializare a produselor petroliere. Ba mai mult, aici ar mai fi şi determinarea anumitor funcţionari publici din Guvern şi din alte structuri de stat să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la Banca de Economii, fapt ce a dus la preluarea controlului de către Shor asupra BEM. Potrivit procurorilor, ar exista probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

Potrivit sursei citate, dacă va fi găsit vinovat, Vladimir Filat riscă până la 15 ani de închisoare şi amendă de la 160 de mii până la 200 de mii de lei în legătură cu dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 până la 15 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe