Instanţa a decis: Încă 30 de zile de arest pentru fostul lider PLDM

Şedinţa de judecată împotriva lui Filat s-a încheiat. Instanţa de judecată a decis că fostul premier al Moldovei, a cărui imunitate parlamentară a fost ridicată joi, vă rămâne în arest preventiv încă 30 de zile.
Premierul moldovean Vlad Filat.
Premierul moldovean Vlad Filat. (JOHN THYS / AFP / GettyImages)

Procurorul CNA a precizat că motivul pentru care şedinţa de judecată a durat mult a fost multitudinea de probe, precum şi lucrurile găsite în timpul percheziţiei.

Vlad Filat nu s-a prezentat la proces, întrucât a depus o cerere prin care a solicitat ca acesta să se desfăşoare în lipsa lui, invocând că se simte rău, după ce sâmbată seara a cerut să-l vadă un medic, motivând tensiunea ridicată, potrivit Jurnal.md

„Instanţa a emis încheiere şi a aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile în privinţa d-lui Filat. Cu certitudine urmează ca echipa noastră de avocaţi să meargă mai departe. Următoarea instanţă este Curtea de Apel (CA), după care, dacă şi la CA va fi menţinut arestul preventiv, atunci vom merge la CEDO”, a declarat avocatul politicianului.

Conform Realitatea.md, acesta a mai făcut o declaraţie importantă, „d-nul Vlad Filat, aseară târziu (sâmbătă n.r.) a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Shor, care a depus declaraţii mincinoase şi false. În dovedirea acestor declaraţii mincinoase au fost anexate şi anumite acte care confirmă acest lucru. Pe de altă parte o să mă refer la publicarea în presă a diferitor mijloace de probă sau acte ale urmăririi penale care au afectat grav apărarea d-lui Filat şi s-a încălcat prezumţia nevinovăţiei, deoarece noi nu putem să facem justiţie la TV. Publicarea actelor de urmărire penală în internet este o încălcare gravă a art. 315”.

Vlad Filat a fost judecat, duminică 18 octombrie la judecătoria Buiucani. În faţa biroului unde s-a desfăşurat şedinţa de judecată a fost format un cordon cu mascaţi de la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA).

În faţa clădirii judecătoriei au sosit zeci de oameni cu pancarte, care scandează: „Miliardul înapoi!”, „Filat la puşcărie!”, „Vrem dreptate!”, „Jos filat!”. Pe lângă cei care sunt împotriva fostului prim-ministru, în faţa judecătoriei au venit şi susţinători ai liberal-democratului, care au scandat: „Plahotniuc la puşcărie!” şi „Libertate lui Filat!”.

Şedinţa care urma să decidă dacă politicianul va rămâne sau nu în arest, a început duminică la ora 9:00 dimineaţa, după ce a fost amânată în ziua de sâmbată, la cererea avocatului lui Filat, care a susţinut ca a avut la dispoziţie prea puţin timp pentru a studia dosarul şi că se încearcă nejustificat urgentarea aplicării unui arest.

Vlad Filat, fost premier şi preşedinte al PLDM, este anchetat de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru presupuse acte de corupţie şi implicare directă în fraude bancare.

Vlad Filat a fost reţinut iniţial pentru 72 de ore în izolatorul CAN, fiind suspect de implicare în aşa numitul "jaf al secolului", respectiv dosarul dispariţiei unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe