Prim-ministrul RM cere demisia şefului CNA: Nu este nici o răzbunare

Imediat după reţinerea lui Filat pentru 72 de ore în izolatorul CNA, premierul cere demiterea din funcţie a şefului CNA, Viorel Chetraru.
Candidatul pentru funcţia de premier, Valeriu Streleţ
Candidatul pentru funcţia de premier, Valeriu Streleţ (facebook.com / valeiu.strelet)

Primul ministru Valeriu Streleţ a înaintat, vineri, preşedintelui R.Moldova, Nicolae Timofti, un demers prin care cere să fie iniţiată procedura de eliberare din funcţie a şefului Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Viorel Chetraru.

„Demersul expediat preşedintelui Nicolae Timofti constă în iniţierea procedurii de demitere a şefului CNA, Viorel Chetraru. Este prerogativa primului ministru să vină cu asemenea demers către preşedinte, dar deja e la discreţia preşedintelui dacă emite sau nu un asemenea decret”, a menţionat Streleţ în cadrul unui briefing.

Deşi demersul premierului vine la numai o zi după reţinerea lui Vladimir Filat de către ofiţerii anticorupţie, Valeriu Streleţ afirma că nu este vorba despre o răzbunare, iar cererea sa se bazează pe faptul că CNA aplică selectiv lupta cu corupţia, precum şi pe randamentul redus al instituţiei, relatează Jurnal.md. Mai mult decât atât, şeful cabinetului de miniştri a amintit că demiterea lui Chetraru este şi o revendicare a protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

De menţionat ar fi totuşi, că această solicitare a protestatarilor din PMAN a fost înaintată încă de la primul protest organizat de Platforma DA la 5 aprilie, pe când Streleţ vine cu ea imediat după reţinerea lui Vlad Filat în izolatorul CNA pentru 72 de ore.

„Ca să evităm speculaţii privind răfuieli sau vendete, ţin să menţionez că în capul listei de motive invocate este că, indiferent de statistica triumfalistă prezentată de Viorel Chetraru şi aluziile că ar exista ingerinţe politice, indicele percepţiei corupţiei pe interior şi studiile experţilor străini arată că nivelul corupţiei este în continuă creştere. Am suficiente motive şi probe care denotă că CNA a abordat o strategie selectivă de combatere a corupţiei, soldată cu un randament redus al instituţiei”, a adăugat Streleţ.

„Principalul învinuit (Ilan Shor n.r.) se plimbă în libertate, chiar şi după autodenunţul în care recunoaşte că a comis un act de corupere activă. Respectiv, am cerut domnului preşedinte Timofti să iniţieze procedura de eliberare din funcţie a lui Viorel Chetraru. Sper ca iniţiativa să fie apreciată şi să i se dea curs. Ţin să menţionez că şi în cadrul dialogului civic una dintre principalele revendicări ale protestatarilor a vizat anume demisia şefului Centrului Naţional Anticorupţie”, a conchis prim-ministrul.

Ilan Shor a depus la 12 octombrie un autodenunţ, iar în următoarea zi a fost interogat de procurori. Potrivit procurorului general mărturiile şi actele prezentate de Ilan Shor ar fi luat procuraturii ani pentru a le scoate la iveală şi a le investiga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe