New Yorkul interzice comercializarea de ţigări pentru persoane sub 21 de ani: Un răspuns greşit la o problemă serioasă

Diverse mărci de ţigări pe rafturile unui magazin.
Diverse mărci de ţigări pe rafturile unui magazin. (Mark Wilson / Getty Images)

Autorităţile oraşului american New York au ridicat de la 18 la 21 de ani vârsta legală pentru cumpărarea de ţigări. Se speră că această măsură va reduce cu 55% tabagismul în rândul persoanelor cu vârste între 18 şi 20 de ani. Este aceasta o bună soluţie? În opinia lui Michel Lejoyeux, psihoterapeut specializat în tratamentul diferitelor forme de dependenţă, măsura nu este una tocmai inspirată. Cu toate acestea, el recunoaşte că aceasta incită la reflecţie în vederea depăşirii unei simple opoziţii autoritare, informează publicaţia franceză Le Nouvel Observateur.

Potrivit lui Lejoyeux, această decizie a autorităţilor oraşului New York 'prezintă un aspect interesant, deoarece scoate în faţă extrema toxicitate a fumatului în rândul tinerilor şi 'denormalizează' acest consum, prea ancorat în comportamentul lor'.

Mulţi adolescenţi se declară mândri de faptul că fumează. Din punct de vedere al evoluţiei sociologice, femeile văd la rândul lor din ce în ce mai mult în fumat un fel de 'autonomizare socială', un semn de egalitate între ele şi bărbaţi, explică specialistul francez.

Astfel, chiar dacă nu doreşte generalizarea acestei măsuri, Michel Lejoyeux găseşte pozitiv mesajul acestei interdicţii, în principal pentru că acesta aduce o dezminţire. Fumatul este periculos şi este bine să se amintească acest lucru, explicându-li-se totodată tinerilor că sunt ţinta unei industrii, victimele companiilor în domeniu, care doresc ca tinerii să fumeze cât mai devreme, deoarece ele ştiu că un tânăr consumator va rămâne toată viaţa potenţial client.

Fumatul are acest 'geniu' propriu care le permite ţigărilor să-şi formeze în mod rapid un stoc de clienţi: odată ce începi să fumezi, nu prea poţi să te opreşti. Nu trebuie să rămânem inerţi la această manipulare, ci să scoatem la iveală interesele financiare majore pe care le presupune fumatul, fenomen cu impact economic enorm, atenţionează specialistul francez.

Potrivit lui Michel Lejoyeux, problema tabagismului constituie o problemă majoră de sănătate publică. Ţigara 'cântăreşte' cel mai greu în nivelul de sănătate al cetăţenilor, mult mai mult decât undele de radiaţie emise de telefoanele mobile, despre care se vorbeşte în prezent atât de mult.

Prin urmare, demersul autorităţilor din New York este unul interesant, în opinia lui Lejoyeux, care îi impută, însă, 'două limite majore'. Prima: prohibiţia nu este o bună soluţie pentru a combate dependenţa. În plus, fixată pe acest segment de vârstă, aceasta nu este uşor de apărat.

Totuşi, chiar dacă aceasta interdicţie nu este un bun răspuns, ea este o bună întrebare. Doar pentru că răspunsurile sunt adesea foarte complicate, nu trebuie să eviţi punerea întrebărilor, subliniază psihoterapeutul francez. În opinia sa, răspunsurile posibile la problema fumatului ar viza trei aspecte.

Primul: o evaluare a problemei. Câţi tineri sunt vizaţi? Al doilea: o extremă vigilenţă în ceea ce priveşte promovarea ascunsă şi insidioasă a consumului de nicotină. Al treilea: o politică de promovare a sănătăţii publice. Este necesar să li se explice tinerilor că viaţa este mai agreabilă fără ţigări, că ei ar avea o mai bună calitate a vieţii, o mai bună stare de sănătate, o mai bună viaţă sexuală.

Faptul că astăzi autorităţile închid ochii la incitările mascate, interzicând în acelaşi timp ţigările pentru cei mai tineri de 21 de ani, arată că ele nu sunt capabile să găsească o a treia soluţie, subliniază Lejoyeux. Acesta nu pledează pentru măsurile de autoritate, ci pentru o promovare a sănătăţii. 'A avea ca prim obiectiv cel de a reduce consumul de ţigări ar fi deja o bună miză pentru sănătatea publică. Acest lucru este valabil pentru fiecare persoană şi pentru tineri în special', conchide expertul francez.