Prevenirea bolilor cronice prin diete cu efect antiinflamator
alte articole
Respectarea unei diete cu acţiune antiinflamatoare nu ar putea, probabil, să vă ajute să intraţi într-o pereche mai veche de blugi, dar, cu siguranţă, poate să rezolve o problemă foarte importantă - diminuarea şi neutralizarea reacţiilor inflamatorii cronice din organism. O dietă antiinflamatoare presupune consumul unui şir de alimente capabile să împiedice dezvoltarea bolilor cronice ce au la bază procese inflamatorii.
Trebuie, totuşi, să specificăm că un asemenea regim alimentar nu este o dietă convenţională, un capriciu temporar sau vreun exerciţiu de călire a voinţei. Acesta ar trebui să devină, realmente, o parte integrantă a vieţii noastre de zi cu zi şi asta pentru că vizează două aspecte principale: folosirea în alimentaţie a produselor ce reduc inflamaţia sistemică, precum şi renunţarea la unele alimente ce favorizează inflamaţia (carne procesată, grăsimi trans, zahăr rafinat, substanţe sintetice, etc.).
Este de notat faptul că inflamaţia este unul dintre procesele extrem de importante care se desfăşoară în organismul uman. Suntem obişnuiţi să credem că procesele inflamatorii sunt principala cauză a câtorva maladii comune, cum ar fi artrita, apendicita, prostatita, amigdalita sau alte boli cu terminaţia "ita", adică din latină ”itis” - inflamaţie. Totuşi, inflamaţia cronică constituie un factor crucial în ceea ce priveşte instalarea multor afecţiuni grave, inclusiv boli cardiovasculare, cancer, Alzheimer, etc.
În ultimii ani, inflamaţia sistemică a ajuns la proporţii pandemice. Suntem cu toţii obişnuiţi să folosim diverse preparate medicamentoase pentru a diminua severitatea inflamaţiei, dar soluţia optimă pentru fiecare dintre noi este să nu-i favorizăm apariţia.
Dietele populare urmate de omul modern includ consumul alimentelor bogate în acizi graşi omega-6 şi sărace în acizi graşi omega-3, dar când acest echilibru delicat este perturbat, apariţia inflamaţiei este doar o chestiune de timp.
Dietele ce presupun un aport de acizi graşi omega-6 şi o insuficienţă de acizi graşi omega-3 sunt asociate cu o creştere a nivelului de citokine inflamatorii, adică proteine concepute special pentru provocarea reacţiilor inflamatorii. Este un lucru normal când vine vorba de un proces inflamator acut, dar în cazul unor inflamaţii persistente, citokinele practic ne distrug organismul.
Persoanele care urmează un regim alimentar cu acţiune antiinflamatoare semnalează ameliorări ale stării generale de sănătate şi reducerea simptomelor aferente bolilor cronice. Există multe surse care au tratat subiectul respectiv, dar practic toate recomandă aceleaşi lucruri şi anume:
• să consumăm mai multe fructe şi legume;
• să minimizăm conţinutul de grăsimi saturate şi trans;
• să ne asigurăm corpul cu un aport mare de acizi graşi omega-3 (peşte roşu, ulei de peşte, ulei de seminţe de in şi nuci);
• să evităm carbohidraţii rafinaţi (pastele, orezul alb);
• să consumăm mai multe cereale integrale;
• să reducem consumul de carne roşie şi produse lactate bogate în grăsimi;
• să evităm consumul alimentelor procesate.
Bineînţeles, dieta nu este unica modalitate de prevenire a bolilor cronice. Pe lângă o alimentaţie corectă, este foarte important să petrecem cât mai mult timp în aer liber, să avem o activitate fizica regulată şi să păstrăm mereu o atitudine pozitivă faţă de viaţă şi tot ceea ce ne înconjoară.