Varza - un remediu simplu, eficient şi la îndemâna tuturor

Hipocrate, Pliniu cel Bătrân, Galen o recomandau ca aliment dar şi ca medicament datorită proprietăţilor sale curative.
Varza (Maria Baciu / Epoch Times)
Nina Cîmpeanu
20.10.2013

Varza (Brassica oleracea), este o plantă bianuală ce face parte din familia Crucifere.

Este una din cele mai vechi legume, în Europa fiind cultivată de 7 milenii. Era considerată de către alchimişti ca materia primă a alimentelor, iar în antichitate pentru medici reprezenta un adevărat panaceu; Hipocrate, Pliniu cel Bătrân, Galen o recomandau ca aliment dar şi ca medicament datorită proprietăţilor sale curative. Grecii şi romanii o utilizau în caz de gută, dureri de cap şi intoxicaţie cu ciuperci otrăvitoare. Medicul francez (dr. Blanc) enumera aproximativ o sută de afecţiuni care pot fi tratate cu ajutorul verzei, numind-o ''medicul săracilor''.

Are un conţinut redus de proteine, doar 1-4%, hidraţi de carbon între 3,5 şi 11,2%, Na, K, Ca, P, Fe , Viamina A, B1, B2, B6, C; cu 6 decenii în urmă a fost descoperită vitamina U sau ''factorul antiulceros'', care a determinat rezultate remarcabile în tratamentul ulcerului gastro - duodenal. Cercetările de la Universitatea Stanford din SUA au demonstrat că din 65 bolnavi cu ulcer gastric, 62 au fost vindecaţi după 3 săptămâni de tratament cu suc proaspăt de varză albă.

În numeroase cazuri s-au obţinut cicatrizări perfecte în cazul ulcerelor cu nişe deschise, unice sau chiar multiple; rezultate bune se obţin şi în pirozis, putând înlocui în acest caz bicarbonatul de sodiu; are de asemenea, acţiune vermifugă împotrivă oxiurilor şi limbricilor; varza este şi un dezinfectant general având efecte bacteriostatice asupra germenilor gram negativi în special; deoarece conţine glutamină este indicată şi în alcoolismul cronic; conţine compuşi cu acţiune similară tolbutamidei aşadar are o acţiune hipoglicemiantă; efecte sedative, în nevroze; încetineşte procesul de îmbătrânire datorită vitaminei A.

Tratamentul este simplu: conform dr. în farmacie Ovidiu Bojor, o cană de suc proaspăt se împarte în 3 părţi şi se bea câte 1/3 între mesele principale; cantitatea pentru o zi se păstrează la frigider. Alţi autori recomanda chiar 2 pahare cu suc pe zi. Sucul se poate combina cu măr, morcov sau lămâie, după gust. Vitamina U si alte vitamine se distrug prin fierbere, de aceea se foloseşte sucul de varză crudă.

În uz extern, varza favorizează regenerarea ţesuturilor, cicatrizarea lor şi activarea circulaţiei locale, are proprietăţi decongestive şi antiseptice.
Astfel, in medicina tradiţională se foloseşte sub formă de comprese locale cu frunze zdrobite, alegându-se cele proaspete, foarte colorate si cărnoase, de la care se înlatură nervura centrală; eu foloseam o sticlă, pe care o rulam peste foia de varză în prealabil bine spălată şi uscată.

Întrebuinţările sunt numeroase: pentru calmarea durerilor din lumbago, sciatică, zona zoster; în ulcere varicoase, arterită şi hemoroizi; în tratamentul contuziilor, necrozelor locale postinfectioase sau post traumatice; în degerături şi arsuri, eczeme şi acnee, impetigo, muşcături sau înţepături de insecte; astm, bronşite; tot sub forma de comprese locale în abcese, flegmoane, panariţiu, furunculoză, datorită efectelor de maturare; rezultate încurajatoare s-au obţinut şi în experimentele făcute asupra tumorilor externe; de asemenea ca mască de faţă, pentru întreţinerea tenului.

Câteva cuvinte despre varza roşie, deşi proprietatie ei sunt extraordinare şi merită un articol special. Este indicată în laringite şi traheite, bronşite acute şi cronice, astmul bronşic, datorită proprietăţilor expectorante. Conţine resveratrol, considerat cel mai puternic factor natural anti-cancerigen, antioxidanţi, importante cantităţi de vitamina C. Sucul de varză roşie se recomandă a fi consumat imediat după preparare; şi acesta poate fi combinat cu cel de măr sau morcov.

Varza acră, datorită acidului lactic pe care-l conţine este un dezinfectant al tractului digestiv, stimulează digestia, iar zeama de varză este un bun laxativ în cantitate de până la 1 litru pe zi, contraindicata însă la persoanele hipertensive sau cu edeme.

Ştim cu toţii cât de gustoasă este varza consumată ca salată, cu oţet de mere, ulei de măsline, sare. Este indicat a se consuma după aproximativ o oră de la preparare.

Acum e perioada în care putem beneficia din plin de acest dar al naturii, un remediu simplu, eficient şi la îndemâna tuturor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor