Preţurile petrolului se apropie de cel mai scăzut nivel din ultimii 7 ani. Rubla în pericol

Scăderea continuă a preţurilor globale la petrol va aplica şi mai multă presiune pe rubla rusească, în special în contextul în care Moscova trebuie să ramburseze în luna decembrie o parte din împrumuturile sale în valută străină.
Sonde petroliere
Sonde petroliere (youtube.com)

Preţurile globale la petrol se apropie de cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani, în condiţiile în care petrolul Brent şi petrolul WTI (reperul pentru petrolul american) au înregistrat luni o scădere de 4%, ajungând la 41,23 dolari pe baril şi respectiv 5%, atingând 38,08 dolari pe baril.

Ambele preţuri se îndreaptă către nivelurile extrem de scăzute înregistrate la sfârşitul anului 2008 şi începutul anului 2009, a raportat ziarul Vedomosti.

Analiştii au atribuit această scădere excesului persistent al ofertei de petrol, care poate fi explicată parţial de eşecul cartelului OPEC de a cădea de acord asupra reducerii volumului producţiei petroliere, de ridicarea sancţiunilor economice împotriva Iranului, un producător petrolier major, şi de exporturile ridicate continue ale americanilor, a scris Vedomosti într-un articol separat publicat marţi.

Rubla rusă a reacţionat la preţurile petroliere tot mai mici, continuând să se devalorizeze.

Maria Pomelnikova, analist la Raiffeisen Bank, a declarat că obligaţia Rusiei de a plăti în această lună o parte din împrumuturile sale în valută străină ar putea să amplifice presiunea asupra rublei, a raportat Vedomosti luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie