Investitorii străini se plâng de legile impredictibile ale Rusiei

Conform unui nou raport realizat de o firmă de servicii financiare, investitorii străini s-au plâns că pierd mulţi bani datorită modului impredictibil în care guvernul rus adoptă diverse legi. Unele companii străine s-au retras din Rusia din acest motiv.
Premierul rus Dmitri Medvedev, decembrie 2014 (DMITRY ASTAKHOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
20.10.2015

Reprezentanţi ai Comitetului Consultativ pentru Investiţii Străine (CCIS) l-au informat pe premierul rus Dmitri Medvedev că impredictibilitatea legislativă subminează abilitatea Rusiei de a atrage investitori străini. CCIS este un grup format din cele mai mari companii străine care operează în Rusia.

Un raport realizat de EY (Ernst & Young), un grup pentru servicii financiare şi membru al CCIS, care a fost publicat înaintea întâlnirii de luni, a apreciat progresul înregistrat în unele zone ale sectorului legislativ, dar a susţinut că 77% dintre firme sunt nemulţumite de schimbările legislative impredictibile, conform Moscow Times.

Potrivit unui document pregătit pentru întâlnire, citat luni de ziarul Vedomosti, companiile străine s-au plâns că guvernul rus ia decizii neaşteptate – precum noile reguli privind depozitarea deşeurilor şi măsurile pentru a stimula producţia locală – fără să ia în calcul efectele secundare. În 2014, astfel de decizii au generat pierderi de aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru producătorii de bunuri de consum, a declarat Vedomosti.

Guvernul rus a devenit tot mai preocupat de “suveranitatea economică” după izbucnirea crizei din estul Ucrainei în 2014 şi după ce Occidentul a aplicat o serie de sancţiuni economice împotriva Moscovei. Înlocuirea produselor şi serviciilor străine cu cele locale a devenit o prioritate fundamentală şi este un subiect de discuţie în rândul investitorilor străini, a declarat Alexander Ivlev, un partener la EY Russia care a participat la întâlnirea de luni.

Raportul EY a prezentat o listă de modificări legislative negative care au avut loc în ultimul an, inclusiv o lege care cere companiilor să stocheze date în Rusia sau o lege care interzice o serie de importuri alimentare. Într-un alt exemplu, o lege care limitează la 20% părţile ce pot fi deţinute de străini în capitalul mass-mediei, inclusiv al celei online, a forţat câteva companii străine majore - precum U.S. Hearst Corporation, Edipresse din Elveţia şi Axel Springer din Germania - să se retragă de pe piaţa rusă a mass mediei.

Membrii CCIS au lansat acest avertisment în condiţiile în care investitorii străini se întreabă tot mai mult dacă Rusia este un loc atrăgător pentru a face afaceri în timpul unei recesiuni puternice.

Sancţiunile şi contra-sancţiunile aplicate de Moscova şi respectiv de Occident, după izbucnirea crizei ucrainene în 2014, şi scăderea preţurilor la petrol au stimulat inflaţia în Rusia, au slăbit rubla, au limitat accesul la finanţarea datoriilor, au crescut ratele dobânzii şi au redus comerţul cu alte ţări.

În acest context, investiţiile străine directe nete realizate în Rusia în perioada 1 iulie 2014 – 1 iulie 2015 au totalizat 2,6 miliarde: cel mai mic nivel înregistrat din 2006 până în prezent, conform datelor publicate de Banca Centrală a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor