Preţul la gaze pentru IMM-uri ar putea creşte cu 7% în 2015. Atenţie la OMV Petrom! (Video)
alte articole
Material video pe pagina originală Epoch Times
În condiţiile în care, începând din ianuarie 2015, consumatorii non-casnici vor fi scoşi din zona tarifului reglementat, intrând în categoria consumatorilor ce îşi pot negocia preţul direct cu furnizorii de gaze naturale, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNÎPMMR) şi-a exprimat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, opinia cu privire la o serie de riscuri ascunse în spatele acestei măsuri.
CNÎPMMR atrage atenţia că, deşi în categoria furnizorilor de gaze la care un IMM poate apela la 119 societăţi licenţiate de ANRE, piaţa centralizată de gaze naturale pe care aceştia vor încheia tranzacţii cu producătorii este dominată clar de OMV Petrom Gaz, lucru care atrage după sine naşterea fenomenului de monopol:
"Prevederea ANRE, respectiv ordinul 15/2013 prin care furnizorii sunt obligaţi să respecte schemele de amestec import/intern (de exemplu, în decembrie 2014, raportul este de 89% gaze interne cu 11% import, OMV Petrom Gaz fiind principalul producător) este încă un motiv de a considera că ne îndreptăm spre acest fenomen", opinează Consiliul.
"Există un factor dominant în formarea preţurilor prin prezenţa în sectorul de exploatare a gazelor naturale din intern a OMV Petrom în condiţiile în care legislaţia de specialitate prevede ca în consumul intern să domine producţia internă; asta înseamnă că OMV Petrom poate influenţa acest preţ. (...) Monitorizăm prezenţa dânşilor pe piaţă.", a declarat Felix Căprariu, prim vicepreşedinte FIMM Galaţi.
În ceea ce priveşte preţurile, CNÎPMMR estimează o creştere de 7%: "În luna a zecea a anului 2014 s-a ajuns la un preţ de 98 lei MW/h. Impactul anticipat de noi, începând cu 2015 este de 7% creştere" a precizat Căprariu.
Reprezentanţii CNÎPMMR mai avertizează că lipsa de experienţă a autorităţilor în materie de monitorizare şi reglementare în ceea ce priveşte comercializarea liberalizată a gazelor naturale va duce la reacţii întârziate în cazul unor dezechilibre a preţului. Singurul instrument prin care se poate interveni asupra dezechilibrului este generat de Legea Concurenţei, prin care se poate bloca preţul pe o perioadă de maxim 6 luni.
Această măsură poate fi luata de Guvern dar cu avizul Consiliului Concurenţei, arată CNÎPMMR, dar se ridică problema cine stabileşte dacă un fenomen de dezechilibru este cu adevărat un dezechilibru în sine sau un efect normal al pieţei libere, în condiţiile în care nu există jurisprundenţă, avertizează CNÎPMMR.
Reamintim că recent, în contextul discuţiilor privind liberalizarea preţului la gaze pentru consumatorii non-casnici, preşedinţele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, încerca să calmeze eventualele îngrijorări anunţând că Guvernul poate bloca preţul la gaze pe o perioadă de 6 luni, dacă se constată un dezechilibru între cerere şi ofertă. Din Guvernul României, face însă parte, în calitate de Ministru Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, fost director OMV Petrom, iar acelaşi Guvern a refuzat să crească nivelul redevenţelor petroliere, una din cele mai predictibile resurse la buget.
Recomandările CNÎPMMR
În atari circumstanţe, CNÎPMMR recomandă elaborarea legislaţiei secundare privind eficienţa energetică, publicarea legii 121 privind eficienţa energetică şi emiterea de acte normative în sprijinul consumatorilor non-casnici.
Totodată, CNÎPMMR consideră că se impune o evaluare reală a consumurilor de gaze naturale în sectorul IMM şi identificarea de măsuri ce pot asigura un echilibru de negociere reală între consumator şi furnizor.
Benefică ar fi şi promovarea utilizării surselor regenerabile de gen biomasă şi biogaz, pentru a reduce dependenţa de gazele naturale. De asemenea, este necesară constituirea unui cluster al eficienţei energetice, cu membri din sectorul IMM, instituţii de cercetare, ONG-uri, mediu public şi bancar care să analizeze împreună cu reprezentanţii autorităţilor din sectorul energetic noi reglementări legislative are să asigure o mai bună implementare a politicii de eficienţa energetică şi a inovaţiilor tehnologice menite să optimizeze utilizarea energiei, consideră Consiliul.
"Promovarea producţiei de energie termică şi electrică obţinută prin cogenerare în sistem descentralizat atrage după sine numeroase avantaje consumatorilor (...) dat fiind că reduce pierderile legate de transport, promovează producerea de energie din surse regenerabile, promovează dezvoltarea tehnologică, oferă un potenţial de creare de locuri de muncă şi este complementară unei producţii centralizate de energie", concluzionează CNÎPMMR.