Preşedintele Timofti la Bucureşti: Suntem uniţi prin sânge, istorie şi spirit, să valorificăm acest tezaur comun

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe omologul său moldovean, Nicolae Timofti, unde au discutat despre parcursul european, ajutorul financiar care urmează să fie acordat R.Moldova, precum şi alte proiecte bilaterale.
Maria Maevschi
17.02.2016

alte articole

Klaus Iohannis si Nicolae Timofti (Florin Chirila/Epoch Times)
Maria Maevschi
17.02.2016

„Mă bucur că preşedintele Timofti a acceptat invitaţia mea şi a decis să viziteze România cu puţin timp înainte de încheierea mandatului domniei sale”, a declarat preşedintele român, Klaus Iohannis referitor la vizita omologului său moldovean, Nicolae Timofti. La rândul său, Timofti a ţinut să mulţumească „pentru deplina înţelegere pe care domnia sa o arată pentru Republica Moldova”.

Potrivit liderului de la Cotroceni, vizita lui Nicolae Timofti la Bucureşti are loc într-o perioadă destul de complicată pentru Moldova, întrucât mandatul preşedintelui este pe sfârşite, iar noul Guvern se află în faţa multor provocări.

„Am discutat chestiuni destul de concrete, legate în special de situaţia economică din Moldova, dar şi despre situaţia finanţelor publice şi a solicitărilor de a veni noi în sprijinul Republicii Moldova. Este evident că sprijinul pe care dorim să-l dăm RM în special în privinţa finanţelor, este vorba de un împrumut rambursabil şi un ajutor umanitar nerambursabil trebuie să vină în situaţia în care şi noi constatăm progrese în ce priveşte abordarea publică din RM”, a declarat şeful statului român, Klaus Iohannis în cadrul conferinţei de presă de la Cotroceni.

Mai mult, preşedintele României s-a arătat optimist în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, adăugând că Moldova poate oricând conta pe ajutorul statului vecin. Potrivit acestuia, Moldova va putea mereu beneficia de sprijinul României în calea sa europeană.

„Suntem aproape, suntem hotărâţi să vă sprijinim în drumul pe care l-a început Republica Moldova de câţiva ani buni, drumul pro-european. Este nevoie de mult mai multe proiecte economice comune, şi aici aş da poate un singur exemplu: gazoductul care în bună măsură deja este realizat şi ambele părţi îşi doresc o continuare pentru a oferi Republicii Moldova surse alternative de energie. În această idee, cred că guvernele noastre vor găsi oportunităţi de colaborare şi de promovare comună a unor proiecte economice viabile, fezabile şi în beneficiul statelor noastre”, a menţionat Iohannis.

Preşedintele Moldovei a mai afirmat: „Criza politică de la Chişinău şi problemele noastre instituţionale nu au afectat în niciun fel dialogul politic şi economic între cele două maluri ale Prutului. Dimpotrivă, am sentimentul că greutăţile prin care trecem în Republica Moldova ne-au apropiat şi mai mult, iar perspectivele de colaborare devin tot mai evidente, de neocolit, aş putea spune. Aceasta este evoluţia firească a lucrurilor, după părerea mea. Sprijinul constant şi valoros, pe care România ni-l acordă în multe domenii, este de necontestat”.

„Când vorbim despre investiţii, cred că este foarte important ca în Republica Moldova să investească capital un partener serios, de încredere şi cu bune intenţii, aşa cum este România pentru noi. Apropierea noastră politică, economică şi informaţională trebuie să fie un deziderat al anilor care urmează. Am convingerea că această tendinţă va folosi oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Suntem uniţi prin sânge, istorie şi spirit. Trebuie doar să punem în valoare acest tezaur comun, în numele prosperităţii şi securităţii noastre, a tuturor”, a conchis Nicolae Timofti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor