Băsescu: Unirea - soluţia viitorului. Românii locuiesc în două state prin voinţa criminalilor Hitler şi Stalin

În momentul în care românii de pe cele două maluri ale Prutului vor dori să trăiască într-un singur stat, nimeni nu va îndrăzni să se opună, nici măcar Moscova, susţine Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Unirea României cu Republica Moldova este soluţia viitorului pentru ambele ţări. Suntem o naţiune care locuieşte în două state separate ca urmare a unei nedreptăţi comise de doi criminali ai istoriei - Stalin şi Hitler, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu într-un interviu acordat Deschide.md.

"Partenerii României, atât Statele Unite, cât şi statele membre ale Uniunii Europene, cunosc abordarea mea faţă de această nedreptate comisă de doi criminali în secolul trecut. Eu am spus-o întotdeauna deschis şi asumat: suntem o naţiune care locuieşte în două state prin voinţa lui Hitler şi Stalin, iar unirea se va face atunci când românii de pe cele două maluri ale Prutului vor dori să trăiască într-un singur stat. Aceasta este realitatea şi nicio ţară apropiată României nu se va împotrivi îndeplinirii acestui ideal.

Ştiu că povestea unirii este prezentată de politicienii de la Chişinău ca fiind una căreia ba SUA, ba UE, ba NATO i se opun. Este o minciună. Dacă cetăţenii şi politicienii din cele două state româneşti vor hotărî în mod democratic, prin parlamentele lor sau prin referendum, acest lucru, fără utilizarea forţei, nu se va opune nimeni", a precizat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte este convins că nici Moscova nu se va opune unirii României cu R. Moldova. De altfel, prin Actul Final de la Helsinki, din 1975, se precizează că "frontierele pot fi modificate prin mijloace paşnice şi prin acord". "Dar trebuie s-o spunem deschis în contextul abordării subiectului unirii: România a fost până la Nistru".

"Daţi-mi voie să vă spun foarte cinstit că, după părerea mea, unirea Republicii Moldova cu România este soluţia viitorului şi este utilă ambelor ţări. În plus, ţineţi cont că la NATO şi UE nu există planuri de extindere dincolo de frontierele României, fie că vorbim de frontiera de Nord, cu Ucraina, fie că vorbim de frontiera de Est, cu Republica Moldova. Din punct de vedere al extinderii, priorităţile NATO şi UE sunt Balcanii ca proiecţie pentru următorii 20 de ani", a adăugat Traian Băsescu.

Altfel spus, unirea Republicii Moldova cu România este, în opinia fostului şef de stat, soluţia care poate aduce cel mai repede şi securitate şi un trai mai bun pentru cetăţenii din stânga Prutului - "cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru ambele ţări".

Pentru a citi integral interviul acordat de Traian Băsescu publicaţiei moldovene deschide.md intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne