Preşedintele Franţei promite că va fi “exigent” cu Vladimir Putin la Versailles

Noul preşedinte francez Emmanuel Macron a declarat că va fi “exigent” în timpul discuţiilor pe care le va purta luni cu omologul său Vladimir Putin la Palatul Versailles de lângă Paris.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)
Andrei Popescu
29.05.2017

Emmanuel Macron, care a fost ales în 7 mai noul lider al Franţei, a declarat că este “indispensabil să discutăm cu Rusia deoarece există mai multe subiecte internaţionale care nu vor fi soluţionate fără un dialog dur cu ei”.

Printre problemele dificile cu care se confruntă cele două state se află presupusa interferenţă a Moscovei în alegerile prezidenţiale franceze, sprijinul Rusiei pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad în războiul civil vechi de peste şase ani din Siria şi rolul Moscovei în criza din estul Ucrainei.

“Voi fi exigent în discuţiile mele cu Rusia”, a declarat Macron după ce liderii Grupului celor Şapte (G7) au căzut sâmbătă de acord să ia în considerare noi măsuri împotriva Moscovei dacă situaţia din Ucraina nu se va îmbunătăţi.

Naţiunile occidentale au impus sancţiuni Rusiei pentru anexarea ilegală în 2014 a Peninsulei ucrainene Crimeea şi pentru suportul oferit de ruşi separatiştilor din estul Ucrainei.

Macron urmăreşte să-şi “definească noul statut ca fiind unul dintre liderii unei Europe unite”, a declarat pentru Deutsche Welle analista Tatiana Stanovaia de la Centrul pentru Tehnologii Politice, un think tank din Moscova.

Putin va încerca să construiască noi relaţii cu Macron după o relaţie tulbure cu predecesorul acestuia, Francois Hollande.

Putin, în vârstă de 64 de ani, a anulat o vizită în Franţa în octombrie 2016, după ce Hollande a declarat că se va întâlni cu el doar pentru a discuta problema siriană.

În timpul campaniei prezidenţiale franceze, echipa lui Macron a acuzat Rusia că a desfăşurat acţiuni de hacking şi dezinformare. Echipa sa – care a înfruntat-o în alegeri pe lidera de extremă dreapta Marine Le Pen, o admiratoare a lui Putin – a refuzat să acrediteze organizaţiile media Sputnik şi RT care sunt finanţate de statul rus.

Cu câteva zile înaintea alegerilor, echipa lui Macron a declarat că mii de emailuri de campanie piratate au fost postate pe Internet, unii analişti suspectând că în spatele incidentului ar fi fost un grup care are legături cu spionajul militar rusesc.

Moscova a respins acuzaţiile de interferare cu alegerile prezidenţiale din Franţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor