Donald Trump critică "interferenţele externe" în Libia, după ce Pentagonul publică imagini cu avioane ruseşti implicate în conflict

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

După săptămâni de victorii militare obţinute de Guvernul de Uniune Naţională din Libia (GNA), preşedintele Trump a cerut detensionarea forţelor implicate, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Turciei, Erdogan.

Turcia este singurul aliat străin al GNA, iar forţele de la Ankara sunt foarte implicate în sprijinul GNA.

Guvernul de la Tripoli este recunoscut inclusiv de ONU, dar o parte a parlamentului libian, aflat în Benghazi, împreună cu o parte a armatei libiene conduse de gen. Kalifa Haftar, susţin că nu este legitim.

Oficial, Statele Unite susţin guvernul de la Tripoli, dar uneori Trump şi-a exprimat sprijinul pentru inamicul acestuia, Armata Naţională Libiană (LNA).

"Preşedintele Trump a reiterat îngrijorarea pentru agravarea imixtiunilor externe în Libia şi necesitatea unei detensionări rapide", a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, într-o declaraţie.

LNA are o mulţime de aliaţi străini, de la Franţa şi Rusia la practic toată lista statelor arabe din Golf. Conducătorul LNA, Khalifa Haftar, a fost agent operativ CIA în trecut, dar acum este susţinut şi de Rusia.

Potrivit Reuters, deoarece LNA a promis că va răspunde printr-o campanie aeriană masivă, diplomaţii au avertizat asupra riscului unei noi runde de escaladare, mai ales că suporterii externi - Turcia şi Rusia - desfăşoară armament greu în conflict.

Turcia „nu se va preda ameninţărilor lui Haftar sau a nimănui altcuiva”, a declarat separat, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Turciei, Ibrahim Kalin, într-un interviu pentru NTV.

Turcia a intrat în conflictul din Libia, în principal pentru a obţine favoruri din partea guvernului de la Tripoli, inclusiv obţinerea unui culoar maritim în Mediterana, care să îi faciliteze accesul la zăcăminte de gaz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe