Preşedintele CSM din Moldova: Funcţia de judecător nu mai este atractivă
alte articole
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii din Moldova (CSM) Victor Micu susţine că mulţi magistraţi au plecat din sistemul judecătoresc după ce a fost adoptată noua lege cu privire la pensionare, care stabileşte că judecătorii la capitolul pensie, vor fi egali cu celelalte categorii de cetăţeni. Exigenţele foarte mari, mărirea numărului de dosare, categoriile şi complexitatea acestora fac ca funcţia de judecător să nu mai fie atractivă pentru juriştii din Moldova.
Preşedintele CSM anunţă că legea cu privire la pensionarea magistraţilor va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, însă consideră că pensia stabilită judecătorilor în prezent este bine meritată având în vedere faptul că ei sunt privaţi de unele privilegii – nu au dreptul să se ocupe cu activitate de antreprenoriat, ci doar să aibă activitate didactică, pe când în alte profesii au acest drept.
"Părerea mea este că legea în cauză, nu vreau să spun nimic că judecătorul trebuie să primească o pensie mai mare, dar oricum. Aş dori ca toate categoriile de persoane să primească o pensie mai mare. Cred că pensia care e stabilită la judecători este meritată, ţinând cont de efortul pe care îl depun toată viaţa”, a declarat Micu într-un interviu pentru bizlaw.md
Preşedintele CSM declară că în prezent instanţele din ţară, îndeosebi cele din raioane duc lipsă acută de judecători, dar după 1 ianuarie 2018, şi mai mulţi magistraţi urmează să decidă dacă pleacă din sistemul judecătoresc sau rămân să activeze în condiţiile noii legi de pensionare. În acelaşi context, Victor Micu aminteşte că s-a mărit numărul de dosare, categoriile şi complexitatea acestora, exigenţele faţă de magistraţi fiind foarte mari.
“Vă spun sincer, chiar în unele raioane nici nu ştim ce să mai întreprindem ca să convingem persoanele. De exemplu, la Taraclia, activează la moment doi judecători de o perioadă îndelungată, fiindcă nu sunt persoane. La Leova au rămas numai două persoane. Şi în judecătoria Orhei au rămas două persoane.
Noi rugăm preşedinţii de instanţe să le spună colegilor, care activează în calitate de grefieri, asistenţi, persoane care se dedică justiţiei, să-şi înainteze candidaturile pentru a accede în funcţia de judecător, deoarece este o problemă în raioane. Chiar dacă anual 7-10 mii de studenţi termină dreptul, sunt mai puţini care vor să activeze.”
Deşi preşedintele CSM afirma că în ultima perioadă calitatea muncii judecătorilor s-a îmbunătăţit, pe parcursul anului 2016 au fost depuse peste două mii de plângeri care îi vizează pe judecători, dintre care în cazul a peste 100, Inspecţia Judiciară a întocmit nişte rapoarte considerând că aceste peste 100 de plângeri sunt întemeiate.
Totuşi, în opinia lui Victor Micu, munca de judecător implică mult suflet şi activitate cu oamenii, şi de aceea foarte mulţi magistraţi se epuizează repede.
Din punct de vedere statistic, foarte puţini judecători ajung la 70-80 de ani. Pot să vă dau statistica câţi au decedat în ultima perioadă şi să vă uitaţi la noi pe site tot condoleanţe şi condoleanţe.
Notabil este faptul că Nadejda Hriptievschi expertă a Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a declarat la începutul lunii ianuarie că potrivit sondajelor, în anul 2016 încrederea cetăţenilor din Moldova în justiţie continuă să fie foarte mică. Neîncrederea este atât de mare deoarece justiţia nu s-a reformat, prin sistemul judiciar "se pot trece diverse scheme", amintind despre cei 15-16 magistraţi învinuiţi de implicarea în shemele de spălare de bani şi despre cauzele a câteva persoane juridice care tot câştigă, inclusiv cauza controversată ce ţine de cafeneaua Guguţă. Cu toate acestea, CSM continuă să promoveze judecători cu probleme de integritate.