Experţi: Dodon, în vizită la Bruxelles – contemplarea unui suicid economic pentru Moldova

Moldova depinde de piaţa UE de cinci ori mai mult decât de cea rusească. Integrarea în Uniunea Economică Eurasiatică promovată de Dodon ar fi foarte aproape de un suicid economic pentru Moldova, afirmă specialiştii de la Expert-Grup.
Ştefan Sârbu
06.02.2017

alte articole

Dodon în drum spre Bruxeless 06.02.2017 (facebooc.com/profil Balaban Danil)
Ştefan Sârbu
06.02.2017

În contextul vizitei preşedintelui R. Moldova la Bruxelles, experţii de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup susţin că Dodon deja dăunează economiei moldoveneşti prin crearea unei incertitudini strategice privind viitorul Moldovei pentru investitorii străini. Ideea că Moldova ar putea să denunţe Acordul de Asociere cu UE pentru a adera la Uniunea Economică Eurasiatică este posibilă din punct de vedere tehnic şi este o opţiune politică deschisă în situaţia la zi cu 40-50% de susţinere, potrivit sondajelor recente. Totuşi, un astfel de pas ar fi foarte aproape de un suicid economic pentru Moldova.

Agenda politică a preşedintelui RM este făţiş „pro-rusă” şi împotriva Acordului de Asociere cu UE, care din iulie 2016 este pe deplin în vigoare. Acest acord prevede o Zonă de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC), care îi acordă Moldovei acces deplin la piaţa UE practic pentru toate produsele, iar Moldova are la dispoziţie până la 10 ani pentru a proceda în mod similar, eliminând tarifele la importurile din UE.
Igor Dodon a desfăşurat prima sa vizită în străinătate la Moscova, în perioada 16-17 ianuarie, unde a avut discuţii cu preşedintele Vladimir Putin şi alţi oficiali ruşi de rang înalt. La conferinţa de presă cu Vladimir Putin, Dodon a menţionat că Acordul de Asociere „nu a adus nimic bun Moldovei”, că ar susţine denunţarea acestuia şi ar iniţia în schimb o cooperare activă cu Uniunea Economică Eurasiatică.

Potrivit experţilor, în prezent Dodon nu are autoritatea de a face aşa ceva, deoarece competenţele lui constituţionale sunt limitate, totuşi, nu mai târziu de anul 2018 vor avea loc alegeri parlamentare, iar Dodon urmăreşte obţinerea unei majorităţi parlamentare la acel moment, astfel încât să poată merge înainte cu obiectivele sale.

Pe parcursul ultimului deceniu, structura comerţului moldovenesc s-a schimbat masiv în direcţia UE şi tot mai departe de Rusia. Exporturile moldoveneşti spre UE au crescut de la 444 milioane dolari SUA în anul 2005 la 1.218 milioane dolari SUA în anul 2015, ceea ce reprezintă o creştere de 274%. Pe parcursul aceleiaşi perioade, exporturile moldoveneşti spre Rusia au scăzut de la 347 milioane dolari SUA la 241 milioane dolari SUA, ceea ce reprezintă o scădere de 30%.

Pe termen scurt, în perioada de negociere, semnare şi intrare în vigoare a Acordului de Asociere cu UE, situaţia a fost identică. Exporturile moldoveneşti spre UE au crescut de la 1.103 milioane dolari SUA în anul 2012 până la 1.218 milioane dolari SUA în anul 2015, o creştere de 11%, pe când exporturile spre Rusia au fost în scădere. Chiar dacă Rusia ar elimina sancţiunile aplicate exporturilor din Moldova, iar acestea ar reveni de la nivelul 241 milioane dolari SUA în 2015 la nivelul de 404 milioane dolari SUA în 2010, acestea oricum nu ar reprezenta mai mult de o treime din nivelul curent al exporturilor spre UE.

O situaţie similară se observă şi în cazul regiunii transnistrene, unde la fel a crescut ponderea exporturilor spre UE de la 20% în anul 2005 la aproximativ 66% în perioada 2015-2016, pe când exporturile spre Rusia au scăzut dramatic de la 40% în anul 2005 la 8% în perioada 2015-2016. Acest lucru demonstrează că şi regiunea separatistă controlată de Rusia a trebuit să se mişte radical spre piaţa UE, fapt pe care preşedintele Dodon l-a ignorat în totalitate pe parcursul vizitei sale la Moscova.

Noua interdependenţă economică a Moldovei cu piaţa europeană şi declinul dependenţei de piaţa Rusiei are proporţii enorme. Moldova acum depinde de piaţa UE de cinci ori mai mult decât de cea rusească. Exporturi spre Rusia sunt în proporţie de 12%, iar spre UE - 62%. Piaţa europeană lărgită cuprinde 72% din totalul exporturilor moldoveneşti. Toate acestea ar dispărea dacă Moldova ar accede în Uniunea Economică Eurasiatică, pe care o propune Dodon.

Experţii amintesc şi despre faptul că UE, ca şi FMI, a acordat Moldovei asistenţă creditară macroeconomică substanţială, asistenţă considerabilă sub formă de granturi, iar Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au devenit cele mai mari surse de investiţii străine.

Pentru prima dată de când a fost ales preşedinte al Moldovei, Igor Dodon este aşteptat marţi la Bruxelles. Dodon va avea întâlniri cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, Jean-Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene şi cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor