CSM din Moldova se justifică şi pasează responsabilitatea pentru limitarea accesului la informaţie

Deşi procesele judiciare sunt publice, site-ul instanţelor de judecată limitează căutarea dosarelor inculpaţilor în baza numelui. Autorităţile susţin că e suficient să ştii numărul electronic al dosarului, presa semnalează un posibil abuz.
(Captură Foto)
Ştefan Sârbu
03.02.2017

În legătură cu faptul că în mass media din R. Moldova au apărut informaţii despre faptul că pe portalul instanţelor judecătoreşti nu mai este posibilă căutarea unui dosar după numele inculpatului, prin care se încalcă flagrant dreptul de acces la informaţii, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din R. Moldova se justifică şi explică public că responsabilitatea pentru acest fapt nu le aparţine, pasând responsabilitatea către Ministerul Justiţiei.

„CSM, ca organ de autoadministrare judecătorească, menţionează că responsabil de administrarea paginilor web a instanţelor de judecată din Republica Moldova este Agenţia de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti (AAIJ) din cadrul Ministerului Justiţiei”, se menţionează în comunicatul de presă al organului suprem de adminstrare judecătorească.

Potrivit sursei citate, de la 1 ianuarie curent, pe site-ul comun al instanţelor de judecătă este indicat că „Paginile web ale instanţelor naţionale de judecată sunt în mentenanţă în vederea ajustării la Legea cu privire la reorganizarea instanţelor judecătoreşti. Informaţia cu privire la procesul judiciar (şedinţe, hotărâri, încheieri) va fi disponibilă în cel mai apropiat timp”. Membrii CSM s-au întâlnit cu colaboratorii AAIJ din cadrul Ministerului Justiţiei care s-au responsabilizat pentru lucrările făcute şi va colabora în continuare alături de Centrul de Telecomunicaţii Speciale, pentru a îmbunătăţi semnificativ portalul web al instanţelor de judecată.

Joi, Ziarul de Gardă a publicat un articol în care menţionează că de ceva timp pe portalul instanţelor de judecată din Moldova sunt imposibil de găsit hotărârile judecătorilor, indicând numele inculpaţilor. Trebuie obligatoriu să cunoşti numărul electronic al dosarului, iar acest fapt îngrădeşte accesul jurnaliştilor, dar şi al tuturor doritorilor de a afla detalii despre procesele şi hotărârile judecătoreşti ale funcţionarilor dar şi ale altor persoane care au ajuns în faţa justiţiei.

În pofida declaraţiilor evazive ale CSM, Elena Corolevschi, şefa direcţiei administrarea instanţelor judecătoreşti din cadrul AAIJ a relatat pentru Ziarul de Gardă că această variantă a site-ului ar putea să fie una definitivă.

„Acum există procese de judecată în care sunt persoane nemulţumite că numele lor apare pe site. Cred că fiecare are acces la numărul electronic al dosarului şi este posibilitate să cunoască acest număr electronic. Pagina e în mentenanţă, anunţul este. Pot însă să vă spun că se discută să rămână aşa, definitiv, fără nume şi prenume.”

Menţionăm că în ultima perioadă de timp, ziariştii de investigaţie au semnalat mai multe tentative de îngrădire a dreptului de acces la informaţii de interes public, iar Amnesty Internaţional Moldova şi mai multe ONG-uri de media şi-au exprimat îngrijorarea faţă de astfel de practici şi au cerut să nu fie hărţuiţi jurnaliştii care critică guvernarea.

În acelaşi context, europarlamentarul român Monica Macovei a atenţionat că ceea ce se întâmplă cu postul Jurnal TV, care critica cel mai mult guvernarea şi regimul lui Plahotniuc şi a rămas peste noapte fără sediu, şi cu unii jurnalişti ai presei de investigaţii care se trezesc cu dosare penale după ce publică informaţii inconvenabile, reprezintă confirmarea primelor semne de începere a unei dictaturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor