Preşedintele Băsescu a promulgat legea bonelor
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul de promulgare a legii privind exercitarea profesiei de bonă, relatează B1 TV.
Legea promulgată marţi de preşedinte, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, pe 3 decembrie, în calitate de for decizional, cu 285 voturi pentru şi o abţinere. Propunerea legislativă reglementează profesia de bonă şi prevede că exercitarea acestei profesii se face cu contract individual de muncă sau pe PFA, relatează postul B1 TV.
Potrivit legii, va putea exercita profesia de bonă orice persoană fizică dacă îndeplineşte condiţia de a fi cetăţean român sau străin, cu domiciliul/reşedinţa, de regulă, în aceeaşi localitate cu domiciliul/reşedinţa copilului, cetăţean străin cu drept de muncă în România care posedă un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bonă, aptă din punct de vedere medical, psihologic, de a avea capacitate deplină de exerciţiu, de a nu avea antecedente penale. Documentele în acest sens se reînnoiesc anual.
Persoanele care vor dori să lucreze ca bone vor fi obligate să obţină o calificare, să aibă cunoştinţe de psihologia copiilor, să ştie să acorde primul ajutor etc.
"O lege în ceea ce priveşte exercitarea profesiei de bonă era o necesitate de mult timp şi mă bucur că toţi colegii au înţeles că trebuie să lăsăm deoparte interesele de partid şi orgoliile personale pentru a ajunge la reglementări clare şi ferme pe o temă foarte sensibilă. Din păcate, în ultimii ani am tot văzut relatări în media sau ale unor părinţi disperaţi referitoare la cazuri de persoane angajate pentru îngrijirea copiilor, dar care se dovedeau nepotrivite din punct de vedere moral sau profesional.”, a declarat deputatul PNL Claudiu Boghicevici, membră a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.
Pe lângă avantajele pe care le aduce atât părinţilor cât şi bonelor calificate (contract de muncă graţie căruia vor beneficia de vechime, pensie, ajutor de şomaj asigurări etc.), legea le aduce acestora şi dreptul de a plăti contribuţii sociale şi taxe la stat.