Premierul ucrainean ameninţă: Vom recurge la forţă dacă ”provocatorii” nu vor înceta

Premierul Ucrainei Nikolai Azarov.
Premierul Ucrainei Nikolai Azarov. (DIETER NAGL / AFP / Getty Images)

Prim ministrul ucrainean, Mikola Azarov a declarat marţi, pentru postul de ştiri rus Vesti, că vor fi obligaţi să recurgă la forţă dacă ”provocatorii nu încetează” deoarece ”nu au alte opţiuni pentru a asigura securitatea oamenilor” , notează mediafax.

Noaptea dintre luni şi marţi a fost una dintre cele mai violente zile de la începutul protestelor, violenţele amplificându-se treptat încă de duminică. Marţi dimineaţă, ministrul de Interne a autorizat poliţia ”revoltă” la folosirea armelor de foc.

”Dacă provocatorii nu încetează, autorităţile nu vor avea o altă opţiune decât să utilizeze forţa în cadrul legii pentru a asigura securitatea oamenilor”, a transmis Azarov pentru postul de ştiri rus, Vesti.

Luni seară, protestatarii anti-guvernamentali au prins câteva zeci de ”tituşki”. Agitatorii, la cererea liderilor din opoziţie, au confirmat în urma unui interogatoriu televizat că au fost plătiţi să aducă haosul la proteste, să distrugă şi că sunt coordonaţi.

"Sperăm că bunul simţ va prevala. Oamenii trebuie să înţeleagă că propunerea lor este haosul şi distrugerea”, a mai declarat Azarov.

Conflictele de pe străzile Kiev-ului au fost amplificate de votul ilegal al unui pachet de ”legi draconice” ce au ca scop represiunea protestelor şi suprimarea libertăţii de exprimare. Miercuri, noua legislaţie a intrat în vigoare, iar conform acesteia, participanţii la proteste vor putea fi trimişi în închisoare chiar şi până la 15 ani.

Premierul ucrainean a dezminţit zvonurile că s-ar putea declanşa starea de urgenţă, deoarece situaţia din capitala ucraineană ”este departe” de aşa ceva.

Luni, doi cunoscuţi activişti pro-europeni, Igor Lutsenk şi Yuriy Verbytsky, au fost răpiţi de către ”10 persoane care păreau plătite şi abandonaţi după într-o pădure de lângă Kiev”, conform declaraţiilor lui Igor Lutsenko, transmise de Kiev Post.

”Prima sarcină a preşedintelui şi a Guvernului constă în a împiedica escaladarea confruntării violente”, a mai adăugat Azarov.

Marţi, liderii opoziţiei au formulat o listă de cereri ce a fost înmânată şefului Consiliului Naţional de Securitate, Andriy Kliuyev. La sediul prezidenţial, delegaţia condusă Andriy Kliuyev a purtat mai multe ore de negocieri cu liderul partidului UDAR, Vitaly Kliciko, rămase încă fără rezultat.

Iniţial preşedintele Viktor Ianukovici a declarat va participa la negocierile de reconciliere, însă la timpul discuţiilor acesta avea programată o întâlnire cu premierul Mykola Azarov şi adjunctul prim-ministrului, Serhy Arbuzov, conform unui comunicat emis de oficialii prezidenţiali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe