Kievul fierbe: 100.000 protestează împotriva noilor legi represive

În jur de 100.000 de ucraineni au ieşit duminică, în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, pentru a-şi exprima nemulţumirea în special faţă de recenta adoptare a unei legii care înăspreşte sancţiunile împotriva manifestanţilor, potrivit AFP.
Demonstraţii la Kiev împotriva legii promulgate de Ianukovici, care limitează drepturile civile, 17 ianuarie 2014 (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Adam Forsythe
19.01.2014

În jur de 100.000 de ucraineni au ieşit duminică, în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, pentru a-şi exprima nemulţumirea în special faţă de recenta adoptare a unor legi care înăspresc sancţiunile împotriva manifestanţilor, potrivit AFP.

După aproximativ două luni de proteste antiguvernamentale, preşedintele Viktor Ianukovici a promulgat vineri seară noi legi care prevăd o serie de sancţiuni dure împotriva manifestanţilor, legi considerate, de altfel, represive de către opoziţie şi condamnate şi de o parte din comunitatea internaţională.

Parlamentul ucrainean, dominat de parlamentarii Partidului Regiunilor (formaţiunea de guvernământ), a adoptat joi o serie de legi legi menite să suprime protestele publice, să restricţioneze munca organizaţiilor non-guvernamentale, să ştranguleze libertatea de exprimare şi să îngroape activismul civic.

Noile legi introduc sau intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor şi obligă organizaţiile neguvernamentale care beneficiază de finanţare occidentală să se înregistreze ca "agenţi străini", ca în Rusia. Acest termen, aplicat opozanţilor reali sau presupuşi în perioada stalinistă, a reapărut în legislaţia rusă în 2012, după un val de proteste faţă de preşedintele Vladimir Putin.

Conform textelor adoptate, instalarea neautorizată a corturilor sau a estradelor în locuri publice va fi pedepsită cu 15 zile de detenţie. Totodată, sunt prevăzute pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru persoanele care blochează clădiri guvernamentale, precum şi măsuri şi amenzi împotriva persoanelor care manifestează cu faţa acoperită, cât şi împotriva acelora care protestează în coloane de maşini.

Adoptarea acestor legi a stârnit furia protestatarilor care ocupă Piaţa Independenţei care au decis şă-şi întărească baricadele cu sârmă ghimpată în noaptea de vineri spre sâmbătă. Liderii opoziţiei au făcut apel la populaţie să iasă în stradă pentru a-şi apăra drepturile, în ciuda decizii luate de justiţie săptămâna trecută care interzice orice manifestaţie de protest în centrul Kievului până la data de 8 martie.

Legile pe care le-a adoptat Duma (parlamentul) de la Kiev au fost calificate de SUA drept antidemocratice, iar UE şi-a exprimat îngrijorarea în ce priveşte evenimentele din Ucraina. Kievul, prin ministrul de externe Leonid Kojara, a afirmat că aceste reacţii sunt un „amestec în treburile interne” ale ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor