Premierul Poloniei atacă în termeni duri alianţa dintre China şi Rusia: Această axă este periculoasă

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki (Yuriy Dyachyshyn/AFP via Getty Images *)

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat miercuri alianţa dintre China şi Rusia drept "periculoasă", după ce liderul chinez Xi Jinping a încheiat o vizită de trei zile la Moscova.

"Vizita liderului chinez la Moscova ne nelinişteşte. Această axă China-Moscova este periculoasă", a declarat Mateusz Morawiecki reporterilor, după ce l-a primit la Varşovia pe premierul japonez Fumio Kishida.

Xi Jinping a părăsit miercuri Rusia după un summit cu preşedintele Vladimir Putin, cei doi salutând intrarea într-o "nouă eră" a relaţiile lor, făcând o demonstraţie de unitate împotriva Occidentului, relatează revista Barron's.

Preşedintele rus şi omologul său chinez au purtat discuţii cu privire la războiul din Ucraina, dar acestea s-au încheiat fără niciun semnal aparent de progres în ceea ce priveşte modul de a pune capăt luptelor.

De asemenea, Putin a lăudat planul în 12 puncte al Beijingului privind încheiere războiului, care include un apel la dialog şi la respectarea suveranităţii teritoriale a tuturor ţărilor.

Însă Polonia, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Ucrainei, a tras un semnal de alarmă cu privire la cooperarea sporită dintre Beijing şi Moscova.

"Încercăm să convingem China să nu sprijine Rusia în politica sa internaţională agresivă", a declarat Morawiecki.

Kishida a sosit în Polonia din ţara vecină Ucraina, unde a vizitat Kievul şi Bucea, un oraş din apropierea Capitalei unde forţele ruse au fost acuzate anul trecut de comiterea de atrocităţi.

Premierul japonez a salutat ajutorul oferit de Polonia ţării devastate de război şi a menţionat că a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski "solidaritatea de neclintit a Japoniei şi a G7".

De asemenea, Kishida a citat "povara din ce în ce mai mare" a Poloniei în ceea ce priveşte sprijinul acordat Kievului ca motiv pentru noua asistenţă din partea Japoniei pentru Varşovia, fără a preciza în ce constă ajutorul.

"I-am spus premierului [Morawiecki - n.r.] că...noi considerăm că naţiunea se califică pentru asistenţă oficială pentru dezvoltare şi intenţionăm să înfiinţăm în mod activ proiecte de ajutor", a mai declarat Kishida.