Premierul polonez renunţă la summitul Visegrad-Israel după comentarii legate de nazişti
alte articole
O dispută între Israel şi Polonia cu privire la presupusa colaborare poloneză cu naziştii în timpul celui de-al doilea război mondial ameninţă să eclipseze o întâlnire de două zile în Ierusalim între câteva ţări central-europene, potrivit Deutsche Welle.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat omologului israelian, Benjamin Netanyahu, că nu va participa la summitul Grupului Visegrad din Israel, a anunţat duminică biroul lui Morawiecki.
În schimb, ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, se va întâlni în perioada 18-19 februarie cu Netanyahu şi liderii celorlalte trei ţări ale Grupului de la Visegrad – Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.
Morawiecki a luat decizia după ce guvernul naţionalist din Varşovia l-a criticat pe premierul israelian pentru afirmaţia că “polonezii au colaborat cu naziştii” cu scopul de a ucide evrei în timpul ocupaţiei Poloniei de către germani.
Netanyahu, care a făcut comentariile joia trecută în Polonia, a precizat că a fost citat greşit de Haaretz şi alte publicaţii israeliene. El a adăugat că remarcile sale nu au urmărit să îi implice pe toţi polonezii.
Polonia a declarat că explicaţia nu este suficientă şi, drept răspuns, l-a convocat pe ambasadorul său din Israel.
Netanyahu urmăreşte să obţină sprijinul Grupului de la Visegrad pentru politica Israelului faţă de palestinieni, în condiţiile în care există semnale că atitudinea lor faţă de această problemă se abate de la poziţia restului Uniunii Europene.
Potrivit unor rapoarte, Ungaria şi Republica Cehă au blocat o declaraţie comună UE în mai 2018 care ar fi criticat mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim.
De asemenea, cele patru state Visegrad s-au abţinut deseori să voteze împotriva Israelului în Adunarea Generală a ONU.
Această nouă dispută între Polonia şi Israel a izbucnit după un an de când cele două ţări au avut neînţelegeri cu privire la o lege poloneză care interzicea orice menţiune de participare a naţiunii poloneze în crimele comise de nazişti în timpul Holocaustului.
Pe fondul presiunilor venite din partea Tel Aviv-ului şi Washingtonului, guvernul polonez a schimbat legea astfel încât nicio persoană care este găsită vinovată nu va fi trimisă la închisoare.
Legea respectivă a făcut parte din eforturile guvernului polonez de a evidenţia crimele comise de nazişti împotriva polonezilor în timpul celui de-al doilea război mondial. Potrivit rapoartelor, aproximativ 6 milioane de cetăţeni polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei, au murit în timpul ocupaţiei germane a Poloniei în perioada 1939-1945.