Polonia respinge armata UE. În schimb, vrea ajutorul SUA şi al NATO

Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz (Getty Images)
Andrei Popescu
17.02.2019

În cadrul Conferinţei de Securitate din München, ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, a respins ideea creării unei armate UE independente de NATO. Polonia, a susţinut acesta, are nevoie de “o prezenţă americană” pentru a concura cu Rusia.

Combinarea forţelor militare ale celor 28 de state membre UE a fost de mult timp un vis al unora dintre liderii europeni. Anul trecut, preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat despre ideea construirii unei “armate europene reale” pentru a proteja europenii de Rusia, China şi “chiar de SUA”. La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a susţinut această idee, precizând că o astfel de armată va oferi asigurări că “nu va exista niciodată un război între naţiunile europene”. În plus, planul beneficiază de suportul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Totuşi, UE este mai divizată decât ar sugera relaţia apropiată dintre Macron şi Merkel. Viziunea liderului francez a fost criticată de ministrul austriac al Apărării şi de premierul olandez Mark Rutte. Iar acum, guvernul polonez a respins la rândul său ideea.

“Când începem să discutăm despre crearea unei armate UE independente de NATO, cred că vom avea probleme”, a afirmat ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz. “Pentru respingerea ameninţărilor pe care le înfruntăm în centrul şi estul Europei, avem nevoie de o prezenţă americană şi acest lucru este foarte important”.

Brexitul joacă un rol în respingerea ideii armatei europene de către oficialul polonez. Marea Britanie este cea de-a şasea putere militară a lumii şi va fi un membru crucial al oricărei potenţiale armate UE, în cazul în care Londra ar rămâne un membru al blocului european şi ar adera la acest plan.

“[Când Marea Britanie va ieşi din Uniune] vom pierde un partener foarte important în UE, a doua armată majoră din Europa, o ţară, o putere nucleară şi un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, a adăugat Czaputowicz.

În demersurile sale de a se apăra împotriva ameninţării ruseşti percepute, Polonia a cerut ajutorul Statelor Unite. Preşedintele polonez Andrzej Duda s-a oferit să plătească 2 miliarde de dolari pentru crearea unei prezenţe militare americane permanente în ţară, sugerând chiar că baza ar putea fi numită “Fort Trump”.

De asemenea, Polonia a semnat miercuri un acord în valoare de 414 milioane de dolari pentru a cumpăra sistemul de arme M142 HIMARS. Acest sistem poate lansa rachete balistice şi are o rază de acţiune de 480 km. Acordul a fost însoţit de o declaraţie a Pentagonului că Varşovia şi Washingtonul “continuă discuţiile” privind desfăşurările suplimentare de trupe şi echipamente militare americane pe teritoriul polonez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor