Fost şef al securităţii saudite: alianţa saudito-israeliană posibilă dacă Tel Aviv-ul acceptă termenii Riadului
alte articole
Arabia Saudită şi Israelul au banii şi mijloace politice necesare pentru a construi o alianţă puternică, însă în primul rând trebuie încheiată pacea, a sugerat un prinţ saudit de rang înalt, criticând oficialii israelieni pentru ignorarea iniţiativelor de pace ale Riadului.
Într-un interviu rar la o reţea de televiziune israeliană, fostul şef al serviciului saudit de informaţii, prinţul Turki bun Faisal al-Saud, a declarat miercuri că premierul israelian Benjamin Netanyahu ar trebui să accepte termenii pe care Arabia Saudită i-a prezentat pentru o pace durabilă.
“Cu banii israelienilor şi mintea saudiţilor, putem merge departe. Da, în cazul în care este pace. Din păcate”, a precizat prinţul.
“Israelul alege să ignore toate eforturile depuse de Arabia Saudită pentru a obţine pacea şi se aşteaptă ca Arabia Saudită să colaboreze cu Israelului şi să avanseze în domenii precum tehnologie, desalinizarea apei şi altele. Nu se va întâmpla”, a adăugat diplomatul veteran.
Prinţul în vârstă de 73 de ani a afirmat că a călătorit în Ierusalim şi că i-ar place să mai viziteze oraşul dacă Netanyahu şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman vor sta la masa negocierilor după soluţionarea conflictului palestiniano-israelian.
“În timpul vieţii mele – şi nu mai durează mult – nu cred că voi vedea acest lucru întâmplându-se. Nu înainte ca problema palestiniană să fie soluţionată. Aştept o iniţiativă de pace israeliană. Nu am văzut niciuna. Cum crede Israelul că va fi încheiată pacea?”
El l-a acuzat pe Netanyahu că încearcă să atragă sprijinul alegătorilor susţinând că legăturile cu lumea arabă ar putea fi îmbunătăţite fără soluţionarea conflictului palestiniano-israelian.
Turki a precizat că este o “iluzie” ce au susţinut unele rapoarte media cu privire la posibila diviziune între bin Salman şi tatăl său în această problemă.
Prinţul moştenitor “susţine în întregime cauza palestiniană”, a mai afirmat Turki, adăugat că Mohammed bin Salman nu are nicio dispută cu tatăl său în cazul acestei probleme. El face ce îi spune regele”.
Israelul şi Arabia Saudită au lucrat mult timp în tăcere în cazul unor probleme de securitate şi au ajuns deja la o înţelegere reciprocă pentru respectarea intereselor regionale.
În octombrie 2017, fostul şef al Mossadului Efraim Halevy, a discutat cu Turki bin Faisal, care a condus serviciul de informaţii al Arabiei Saudite timp de 24 de ani.
Recent, Netanyahu a afirmat în marja unei conferinţe organizate de SUA în Varşovia pe tema Orientului Mijlociu şi a Iranului, că acest eveniment “este o întâlnire deschisă cu reprezentanţi ai unor ţări arabe influente, care stau la aceeaşi masă cu Israelul pentru a promova interesul comun privind un război cu Iranul”.
Remarcile s-au dovedit costisitoare pentru Tel Aviv şi oficialii israelieni şi chiar premierul Netanyahu s-au grăbit să explice că prin “război” nu s-au referit la un conflict militar direct.