Premierul muntenegrean riscă să piardă votul de încredere după invitaţia făcută de NATO
alte articole
Legiuitorii din Muntenegru au început luni să dezbată o moţiune de încredere în guvernul ţării de la Marea Adriatică, după ce aceasta a fost invitată să adere la NATO. Partenerul junior în coaliţia de guvernare a ameninţat că va pune capăt alianţei de guvernare, care datează din 1998.
Premierul Milo Djukanovic, lider al Muntenegrului în ultimii 25 de ani, a depus moţiunea după ce fosta republică iugoslavă a primit o invitaţie în decembrie 2015 pentru a se alătura alianţei militare vestice.
Mandatul curent al premierului a fost tulburat de neînţelegeri cu Partidul Social Democrat (SDP), partenerul junior al Partidului Democrat al Socialiştilor (DPS) în coaliţia de guvernare, în principal datorită politicii economice. SDP a declarat că va vota împotriva guvernului, lansând ideea posibilităţii prăbuşirii acestuia dacă premierul nu câştigă sprijinul cel puţin a unei facţiuni din opoziţie.
În Muntenegru, ţară cu o populaţie de 650.000 de persoane, urmează să aibă loc alegeri parlamentare în acest an. Dezbaterea privind moţiunea de cenzură ar putea dura câteva zile, conform Reuters.
O parte din opoziţie nu acceptă intrarea Muntenegrului în NATO şi îl acuză pe Djukanovic că a permis crimei organizate şi corupţiei să înflorească în anii care au urmat dezmembrării Iugoslaviei în anii 1990 – acuzaţie pe care premierul muntenegrean o neagă.
Daliborka Uljarevic, analist şi director executiv al Centrului pentru Educaţie Civică din Podgorica, a declarat că, aparent, liderul SDP Ranko Krivokapic “consideră că DPS este o navă care în curând se va scufunda şi nu doreşte să se scufunde împreună cu ea.”
Dar, a mai adăugat Uljarevic, “provocările actuale sunt încă prea slabe pentru a periclita în mod semnificativ influenţa lui Djukanovic; el deţine controlul deplin asupra instituţiilor şi resurselor statului, care sunt folosite în mod considerabil pentru menţinerea puterii [premierului]”.
Partidul DPS al lui Djukanovic, cu susţinerea reprezentanţilor minorităţii etnice, se poate baza pe 39 de deputaţi în Camera cu 81 de locuri. Dar DPS are nevoie de 41 de voturi pentru ca guvernul să supravieţuiască.
Partidul de opoziţie Muntenegru Pozitiv, care deţine 4 locuri, a declarat că s-ar putea să voteze cu guvernul, dacă Djukanovic este de acord să numească oficiali ai opoziţiei în guvern înaintea următoarelor alegeri parlamentare din luna octombrie.
O parte din opoziţia muntenegreană, formată în special din cei care îi susţin pe etnicii sârbi, se opune intrării ţării în NATO pentru că avioanele alianţei au bombardat Muntenegru când acesta a făcut parte din Iugoslavia condusă de sârbi, în timpul Războiului din Kosovo din 1998-1999.