RISE Project: Premierul din Muntenegru, campionul corupţiei în 2015

Milo Djukanovic, primul ministru din Muntenegru, a fost desemnat de către Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) omul anului, în "câmpul" promovării crimei organizate şi a corupţiei, scriu jurnaliştii de la RISE Project.
Fostul prim-ministru al Muntenegrului, Milo Djukanovic.
Fostul prim-ministru al Muntenegrului, Milo Djukanovic. (SAVO PRELEVIC / AFP / Getty Images)

Premiul acesta, decernat anual de organizaţia media OCCRP, recunoaşte "meritele" celor care promovează o "societate necivilă". Timp de 30 de ani, Milo Djukanovic a fost ori preşedinte ori premier al Muntenegrului.

Dacă ar fi lăsat să se descrie singur, Djukanovic ar spune că este un lider pro-european, care a contribuit esenţial la intrarea în NATO a ţării sale şi care acum se pregăteşte să integreze micul stat balcanic în Uniunea Europeană.

În realitate, Djukanovic a construit, potrivit publicaţiei citate, un sistem administrativ bazat pe cleptocraţie, un adevărat paradis pentru crima organizată.

OCCRP i-a conferit actuala "distincţie" pentru "meritul" de a fi creat o atmosferă politică opresivă şi o economie întemeiată pe corupţie şi spălare de bani.

"Este un premiu acordat pentru "întreaga activitate". În afara lui Vladimir Putin, nimeni altcineva nu a mai a reuşit să conducă un stat bazându-se atât de mult pe corupţie şi pe crimă organizată, cum a făcut Djukanovic", a explicat Drew Sullivan, editorul OCCRP.

Djukanovic a fost nominalizat pentru acest "premiu" de Vanja Calovic, director al Network for Affirmation of NGO Sector, un ONG din Muntenegru, afiliat OCCRP.

"Djukanovic, ultimul dictator al Europei, a transformat ţara noastră într-un stat captiv intereselor sale personale, într-un rai pentru criminali. În timp ce familia sa se îmbogăţeşte, oamenii simpli suferă din cauza sărăciei, a nedreptăţii şi a fărădelegii, iar cei care îndrăznesc să vorbească despre corupţie devin ţintele sale", a declarat Vanja Calovic.

Pentru a citi articolul integral intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe