"Premierul" lui Dragnea, acuzat de plagiat
alte articole
Ministrul demisionar al Economiei, Mihai Tudose, propunerea preşedintelui PSD Liviu Dragnea pentru funcţia de premier, ar fi plagiat în teza sa de doctorat obţinut la Academia Naţională de Informaţii a SRI. Deşi neagă acuzaţiile, în 2016, deputatul PSD a fost unul dintre cei care au cerut să renunţe la doctorat.
Lucrarea de doctorat a lui Tudose se numeşte "Infrastructura critică – model şi strategie managerială" şi a fost susţinută în 2010, la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" – universitate subordonată Serviciului Român de Informaţii. La începutul şi la sfârşitul volumului au semnat cuvinte laudative fostul adjunct al şefului SRI, Florian Coldea, şi şeful din acea vreme al instituţiei, George Maior.
În 2015, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie l-a acuzat pe Tudose că a plagiat o treime din lucrarea de doctorat, pe baza căreia a devenit cadru didactic titular în Academia Serviciului Român de Informaţii, locul unde sunt pregătiţi viitorii spioni.
"Circa 50 de pagini sunt plagiate, fie cuvânt cu cuvânt, fie prin reformulări minore, din altă lucrare de doctorat, susţinută, cu un an mai devreme, de comisarul-şef Radu Andriciuc, la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza". Din doctoratul comisarului-şef s-au copiat inclusiv părţi din concluzii, câteva anexe şi chiar o secţiune din bibliografie. (...)
Există şi alte încălcări ale rigorilor academice: un paragraf plagiat se repetă de patru ori de-a lungul lucrării, iar foarte multe trimiteri din notele de subsol sunt "în fals": la paginile respective, autorii vorbesc despre cu totul altceva. Tudose afirmă că, după ce a scris pe plajă, cu pixul, un capitol, a descoperit, cu ajutorul unui soft specific, că 15% era considerat plagiat. Mai există în trecutul mai apropiat al lui Tudose un alt detaliu controversat", arată jurnaliştii de la CRJI.
Tudose afirma că la momentul redactării lucrării "erau alte vremuri". "E vorba de Andriciuc şi de nişte texte de pe Internet, dar nu e vorba de mai mult de două-trei pagini şi nu sunt preluate cuvânt cu cuvânt. Am avut acordul scris al autorilor. Poate am fost şi puţin neglijent, dar era ca şi cum aş face o lucrare de geometrie: nu pot pretinde că am inventat eu Teorema lui Pitagora", a explicat Tudose, care a povestit un eveniment din timpul redactării: "Am scris un capitol pe plajă, cu pixul, şi după ce l-am băgat pe calculator, a fost verificat de un soft antiplagiat, reieşind că era copiat în proporţie de 15%".
Pentru a citi integral investigaţia jurnaliştilor intraţi aici.