Premierul chinez: China nu va devaloriza yuanul în mod deliberat pentru a stimula exporturile
alte articole
Guvernul chinez nu intenţionează să devalorizeze în mod deliberat moneda naţională a ţării şi va menţine yuanul la un nivel stabil, a declarat vineri premierul chinez Li Keqiang la o conferinţă de presă comună cu omologul său nipon Shinzo Abe.
„Am declarat în repetate rânduri că, în mediul financiar internaţional complicat din prezent, China nu are nicio intenţie de a recurge la o devalorizare competitivă a yuanului”, a precizat Li după discuţii cu Abe.
Premierul chinez a mai subliniat că Beijingul va menţine yuanul la un nivel stabil şi raţional pentru a asigura stabilitatea economică şi financiară a ţării.
În ultimele şase luni, yuanul s-a devalorizat cu aproximativ 7% faţă de dolarul american. SUA a acuzat China că îşi manipulează moneda naţională pe fondul tensiunilor comerciale intensifice dintre cele două ţări şi a impunerii de tarife bilaterale pentru importuri de diverse produse.
În august 2015, Banca Populară Chineză a devalorizat yuanul, lucru care a şocat pieţele globale de capital. De atunci, autorităţile chineze au slăbit moneda naţională de alte trei ori, ceea ce a atras un val de critici la adresa Chinei din partea comunităţii internaţionale. De asemenea, unii experţi au declarat că Beijingul a devalorizat în mod deliberat yuanul pentru a-şi stimula exporturile. Acuzaţiile au fost respinse de Beijing.
În ceea ce priveşte războiul tarifar sino-american, luna trecută, SUA a anunţat noi taxe pe importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari (171 miliarde de euro). Administraţia preşedintelui american Donald Trump a precizat că aceste taxe, care acum sunt de 10%, vor creşte până la 25% începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit Deutsche Welle.
Pe lângă noile taxe anunţate, Washingtonul impusese deja taxe de 25% la importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari din cauza practicilor comerciale neloiale folosite de comuniştii chinezi. Luând în calcul noile taxe, aproximativ jumătate din toate produsele chineze importate de SUA sunt acoperite de măsuri comerciale punitive. Beijingul a promis că va răspunde noilor taxe americane cu propriile taxe împotriva unor importuri din SUA în valoare de aproximativ 60 miliarde de dolari.
Astfel, China a impus deja tarife punitive la importuri americane în valoare de 50 miliarde de dolari, ca răspuns la măsurile tarifare precedente ale Washingtonului. Totuşi, deoarece China exportă în SUA mai mult decât importă, există limite asupra valorii taxelor pe care Beijingul le poate impune produselor americane. Acest lucru generează temeri că statul comunist chinez ar putea răspunde cu măsuri comerciale non-tarifare.