După critica dură a vicepreşedintelui Mike Pence, Trump anunţă posibile taxe noi impuse Chinei

Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu impunerea celei de-a treia runde de tarife împotriva Chinei şi a avertizat că amestecul chinezilor în politica SUA este o “problemă mai mare” decât implicarea ruşilor în alegerile prezidenţiale din 2016.

În cadrul aceluiaşi interviu acordat emisiunii 60 Minutes de la CBS, în care Trump a ameninţat că va impune sancţiuni împotriva Arabiei Saudite dacă vor exista dovezi că aceasta ar fi avut vreun rol în presupusa asasinare a jurnalistuui Jamal Khashoggi de la Washington Post, provocând o scădere a acţiunilor saudite, preşedintele american a declarat că s-ar putea să impună o nouă rundă de tarife împotriva Chinei. Trump a adăugat că, deşi există o “mare simpatie” faţă de preşedintele chinez Xi Jinping şi deşi acesta “doreşte să negocieze”, el “nu ştie dacă acest lucru va continua”. Întrebat dacă produsele americane au devenit mai scumpe din cauza tarifelor impuse Chinei, preşedintele american a răspuns că “până acum, nu s-a întâmplat acest lucru”, potrivit site-ului Zero Hedge.

“Ei pot răspunde, dar nu o pot face, nu au suficientă muniţie pentru a răspunde”, a afirmat Trump. “Noi obţinem 100 miliarde de dolari prin intermediul lor. Ei obţin 531 miliarde de dolari cu ajutorul nostru”.

Trump a fost de asemenea întrebat dacă doreşte să împingă economia Chinei într-o recesiune. El a răspuns că nu doreşte acest lucru, înainte să compare pierderile înregistrate de chinezi pe piaţa acţiunilor de la lansarea tarifelor americane cu pierderile din 1929, când a început Marea Criză economică din Statele Unite.

“Doresc ca ei să negocieze un acord corect cu noi. Doresc să îşi deschidă pieţele aşa cum sunt deschise pieţele noastre”, a afirmat Trump în interviul difuzat duminică. Până acum, SUA a impus tarife importurilor chineze în valoare totală de 250 miliarde de dolari, determinând China să răspundă cu propriile tarife asupra produselor americane – deşi cu o valoare mult mai mică. Anterior, Trump a ameninţat că va aplica tarife la toate produsele importate din China.

Întrebat de relaţia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin şi presupusele eforturi ale Kremlinului de a influenţa alegerile prezidenţiale americane din 2016, Trump a îndreptat intenţia rapid spre China. “S-au amestecat”, a declarat el despre Rusia, “dar cred că şi China a făcut-o”.

“Cred că şi China a interferat. Şi cred, sincer, că Beijingul ... este o problemă mai mare”, a adăugat Trump.

Cu puţin timp înaintea discursului susţinut în 4 octombrie de vicepreşedintele Mike Pence la Institutul Hudson, în care acesta practic a declarat un nou “război rece” Beijingului, Trump a făcut acuzaţii similare în cadrul discursului susţinut luna trecută la ONU, pe care consilierii săi le-au confirmat prin evidenţierea campaniilor de influenţare chineze pe termen lung şi a unei secţiuni publicitare în Des Moines Register ce avertiza fermierii americani cu privire la potenţialele efecte ale tarifelor impuse de administraţia SUA.

Între timp, într-o rară apariţie la televiziunea americană, ambasadorul Chinei în SUA a afirmat că Beijingul nu are nicio alternativă decât să răspundă la ceea ce el a descris ca fiind un război comercial început de Washington.

“Noi nu am dorit niciodată un război comercial, dar dacă cineva a lansat un război împotriva noastră, trebuie să răspundem şi să ne apărăm interesele”, a precizat ambasadorul Cui Tiankai.

De asemenea, Cui a respins ca fiind “nefondată” sugestia vicepreşedintelui american că Beijingul a orchestrat acţiuni de interferare cu problemele interne ale SUA. Pence a amplificat retorica în discursul său din 4 octombrie, precizând că Beijingul a creat o “abordare la nivel guvernamental” pentru a influenţa opinia publică americană, recurgând inclusiv la spioni, tarife, măsuri de constrângere şi o campania propagandistică.

Comentariile lui Pence au fost unele dintre cele mai critice remarci la adresa Chinei făcute în ultimul timp de un oficial american de rang înalt. Secretarul de stat Mike Pompeo a ţinut un discurs când a vizitat Beijingul câteva zile mai târziu, discutând despre acţiuni ale SUA ce au fost descrise ca fiind “în întregime deplasate”. Schimbul dur de cuvinte are loc după luni de zile de amplificare a tensiunilor comerciale, prin tarifele impuse reciproc de Beijing şi Washington asupra unora dintre produsele importate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe