Premierul britanic Keir Starmer discută cu SUA, Italia, Franţa şi Germania despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Donald Tusk, Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Keir Starmer şi Friedrich Merz  (de la stânga la dreapta) (Facebook - Keir Starmer)
Redacţia
19.05.2025

Premierul britanic Keir Starmer a discutat duminică despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu liderii din SUA, Italia, Franţa şi Germania, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, potrivit Reuters.

În perspectiva convorbirii de luni a preşedintelui american Donald Trump cu preşedintele rus Vladimir Putin, liderii au discutat despre necesitatea unei încetări necondiţionate a focului în războiul pe care Rusia l-a lansat împotriva vecinului său mai mic în urmă cu mai bine de trei ani.

Ei au discutat, de asemenea, despre utilizarea sancţiunilor în cazul în care Rusia nu se angajează în mod serios în încetarea focului şi în negocierile de pace, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Discuţiile au urmat unei diplomaţii intense din partea liderilor, care a început cu călătoria lor din 10 mai la Kiev, când marile puteri europene şi-au exprimat sprijinul pentru o încetare a focului necondiţionată de 30 de zile în Ucraina.

„Mâine, preşedintele Putin trebuie să arate că doreşte pacea acceptând încetarea necondiţionată a focului de 30 de zile propusă de preşedintele Trump şi susţinută de Ucraina şi Europa”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron pe X după convorbirea de duminică.

Ministrul britanic de externe, David Lammy, a acuzat sâmbătă Moscova de „obstrucţionare” după ce discuţiile dintre Ucraina şi Rusia privind o posibilă încetare a focului s-au încheiat în mai puţin de două ore, iar Trump a declarat că „nu se poate întâmpla nimic” până când nu se întâlneşte direct cu Putin.

Rusia - care avansează încet, dar constant pe câmpul de luptă şi este îngrijorată că Ucraina va folosi o astfel de pauză pentru a se regrupa şi reînarma - a declarat că trebuie să stabilească termenii unei încetări a focului înainte de a semna una.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor