Premierul armean demisionar va fi înlocuit cu un aliat al Kremlinului

Premierul armean demisionar Hovik Abrahamian va fi înlocuit de Karen Karapetian, fost director al companiei naţionale de distribuire a gazului ArmRosGazprom. Moscova va avea, astfel, în Erevan o nouă faţă prietenoasă Kremlinului.
Fostul primar al capitalei armene Erevan, Karen Karapetian. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.09.2016

Noul prim-ministru al Armeniei, Karen Karapetian, care anterior a avut funcţia de primar al Capitalei armene Erevan, a fost prim-vicepreşedinte al Gazprombank – care are legături cu Gazprom, principala companie rusă pentru petrol şi gaz – şi în prezent este director general adjunct al GAZP.MM Mezhregiongaz, o unitate a producătorului de gaz rus Gazprom.

Noul guvern va fi temporar, iar noua sa configuraţie va ieşi la iveală doar după alegerile parlamentare din 2017 şi la sfârşitul celui de-al doilea mandat al preşedintelui pro-rus Serzh Sarkisian în 2018, când va fi finalizată tranziţia de la o formă semi-prezidenţială a guvernului la o republică parlamentară.

Abrahamian a demisionat joi din funcţia de premier, susţinând că ţara sa are nevoie de o nouă politică. Acesta a atras nemulţumirea publicului cu ocazia crizei ostaticilor în această vară, când un grup de bărbaţi înarmaţi anti-guvern au ocupat o secţie de poliţie în Erevan timp de două săptămâni, ucigând doi ofiţeri de poliţie şi luând ostatici mai mulţi ofiţeri de rang înalt. Incidentul a dus la manifestaţii anti-guvern generate de gestionarea eronată de către autorităţi a crizei şi la solicitarea demisiei preşedintelui Sarkisian.

Guvernul armean a înfruntat, de asemenea, şi alte provocări, inclusiv violenţe în regiunea separatistă azeră Nagorno-Karabah în luna aprilie între separatiştii susţinuţi de armeni şi forţele azere. În plus, în timpul mandatului lui Abrahamian – care a fost numit în urmă cu doi ani – a fost înregistrată şi o încetinire a creşterii economice, care a ajuns la 3% în 2015, de la 3,5% în 2014, fiind şi sub previziunile guvernamentale de creştere de 4,1%.

Sarkisian a promis că va schimba cabinetul după criza ostaticilor din luna iulie. Fostul ofiţer militar a promis, de asemenea, la începutul lunii august că va introduce un guvern de “reconciliere naţională”, susţinând că va dura câteva luni pentru a forma o nouă echipă. El este preşedintele Armeniei – o ţară cu 2,9 milioane de locuitori în Caucazul de Sud – de la câştigarea alegerilor în 2008.

Armenia depinde masiv de ajutoarele şi investiţiile Moscovei, ale cărei probleme economice substanţiale au afectat exporturile armene şi a dus la concedieri ale cetăţenilor armeni care lucrau în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor