Conflictul din Armenia ia amploare. Ciocniri între demonstranţi şi forţele de ordine

Sute de manifestaţi s-au încăierat cu poliţia în Erevan, manifestându-şi suportul pentru bărbaţii înarmaţi care au luat ostatici câţiva poliţişti. Militanţii doresc ca fostul comandant militar Jirair Sefilian să fie eliberat din închisoare.
Manifestanţii se luptă cu poliţia în apropierea unei secţii de poliţie în Erevan, Armenia, 20 iulie 2016.
Manifestanţii se luptă cu poliţia în apropierea unei secţii de poliţie în Erevan, Armenia, 20 iulie 2016. (Captură Foto)

Manifestanţii s-au adunat miercuri în faţa unei secţii de poliţie ce a fost capturată de militanţi. Protestatarii au adus mâncare pentru militanţii din interiorul clădirii şi au cerut poliţiştilor să le ducă acestora alimentele, însă ofiţerii de poliţie au refuzat.

Forţele de securitate au blocat pătrunderea manifestanţilor cu forţa în secţia de poliţie, ceea ce a dus la încăierări între cele două tabere. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene, grenade fumigene şi paralizante, după ce manifestanţii au aruncat cu pietre asupra lor. În plus, s-au auzit şi focuri de arme.

Zeci de manifestanţi au fost arestaţi în urma incidentului de miercuri.

Poliţia a precizat că mulţi ofiţeri şi manifestanţi au fost răniţi în timpul încăierărilor.

Ulterior, în cursul zilei de miercuri, manifestanţii au început să folosească containerele de gunoi şi alte obiecte pentru a construi baricade la faţa locului şi au cerut şi altor cetăţeni să li se alăture.

Grupul de bărbaţi înarmaţi deţin controlul asupra secţiei de poliţie începând de duminică şi au luat cel puţin patru persoane ostatice. Atacatorii au ucis un poliţist şi au rănit patru în timpul atacului asupra secţiei de poliţie.

Un general de poliţie şi un adjunct al şefului poliţiei din Erevan se numără printre ostatici.

Principala cerinţă a grupului de militanţi este eliberarea lui Jirair Sefilian, lider al opoziţiei şi fost comandant militar. În plus, ei au cerut demisia guvernului.

Sefilian a acuzat în repetate rânduri guvernul că a gestionat în mod eronat conflictul cu Azerbaidjanul în contestata regiune Nagorno-Karabah. El este un critic puternic al preşedintelui Serzh Sarkisian şi lider al unui patid mic numit Frontul Salvării Publice a Noii Armenii.

În 2006, Sefilian a fost condamnat la 18 luni de închisoare pentru că a făcut apel la “o răsturnare violentă a guvernului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe