Explozie puternică loveşte capitala armeană Erevan. Posibil atac terorist

Capitala armeană a fost zguduită de un posibil atac terorist, când un autobuz a fost aruncat în aer duminică seară. Dacă este confirmat, este primul caz de terorism din anii 1990.
Poliţia armeană lucrează la locul exploziei unui autobuz în Erevan, 25 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.04.2016

O explozie puternică a distrus un autobuz în centrul capitalei armene duminică seară, ucigând două persoane şi rănind altele opt. Poliţia a declarat că investigaţiile iniţiale indică faptul că explozia a fost probabil rezultatul unui atac terorist.

La trei ore după incident, care a avut loc în jurul orei locale 10 p.m., încă puteau fi văzute bucăţi din trupurile sfârtecate de explozie în imediata apropiere a autobuzului. În plus, o mare parte din acoperişul autobuzului a fost aruncată peste un bloc de apartamente din apropiere.

Terorismul în Erevan este extrem de rar şi confirmarea unui atac va marca o escaladare gravă a situaţiei din Caucazul de Sud. Tensiunile în regiune s-au resimţit încă de la începutul acestei luni, în condiţiile în care Armenia s-a implicat în lupte soldate cu victime cu ţara vecină Azerbaidjan, motivul fiind disputata enclavă Nagorno-Karabah.

Explozia de duminică a avut loc aproape de o zonă centrală din capitala armeană, la mică distanţă de locul în care se află un monument comemorativ dedicat genocidului armean şi în apropierea unei săli de conferinţe unde actorul american George Clooney a înmânat un nou premiu umanitar cu doar 24 de ore înaintea incidentului.

O bombă a fost plasată sub un scaun în autobuz şi explozia a fost surprinsă de camerele de supraveghere cu circuit închis (CCTV), a declarat şeful poliţiei la câteva ore după incident, potrivit mass mediei armene.

Toţi cei 10 oameni aflaţi în autobuz în momentul exploziei au fost răniţi sau ucişi. Şoferul a supravieţuit exploziei, sugerând că aceasta a izbucnit în zona centrală a autobuzului.

Incidentul are loc într-un moment foarte sensibil pentru Armenia, unde nu au mai avut loc atacuri teroriste majore din anii 1990.

În luptele între trupele azere şi armene de la începutul lunii aprilie în Nagorno-Karabah, care au durat patru zile, au fost ucise peste 100 de persoane. Aceasta este cea mai mare pierdere de vieţi după semnarea în 1994 a unui acord de încetare a focului, care a pus capăt unui război etnic sângeros ce a erupt în ultimele zile ale Uniunii Sovietice. Violenţele ameninţă cu destabilizarea regiunii care se învecinează cu Turcia, Rusia şi Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor